Από αριστερά τα έργα “Μέγας Αλέξανδρος” του Γιάννη Νίκου, Ψίθυροι της Μαρίνας Στελάτου και “Ερωτευμένη Γυναίκα” του Δημήτρη Μυταρά.

Εντυπωσιακά είναι τα έργα των διακεκριμένων Ελλήνων ζωγράφων που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Ελληνικό Φως» που άνοιξε τις πύλες της σήμερα Δευτέρα στις 4.00 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης.

Ο αγάπη και ο έρωτας, η μητρική αγάπη, ο ήλιος και η θάλασσα, η χλωρίδα και η πανίδα, η Ελληνική Μυθολογία  και ο Μέγας Αλέξανδρος, οι ψαρόβαρκες και πολλά άλλα μοτίβα από τα οποία εμπνεύστηκαν και τα μετέφεραν με αριστουργηματικό τρόπο στον καμβά οι δημιουργοί καθηλώνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και τον μεταφέρουν νοερά στα Μετέωρα και στα εξωκλήσια και στις καταγάλανες παραλίες της γενέτειρας.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σιμωνίδης ο οποίος ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν την έκθεση εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα έργα και συνεχάρη τον εκδότη – διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» για την απόφασή του να φιλοξενήσει την έκθεση «Ελληνικό Φώς».

Η έκθεση, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκα» θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και η έκθεση θα λειτουργεί μόνο τις εργάσιμες μέρες από τις 4 μ.μ. – 7 μ.μ.

Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες των Δημήτρη Μυταρά, Άγγελου, Χρύσας Βεργή, Μιχάλη Καψάλη, Ζίνας Λιναρδάκη, Λίλιαν Μανωλακάκη, Βένιας Μπεχράκη, Γιάννη Νίκου, Ηλία Παπανικολάου, Μαρίας Παπουτσά, Πέτρου Πτωχόπουλου, Γιώργου Σταθόπουλου, Μαρίνας Στελλάτου, Αγάπης Χατζή και Jamal Joratli, οι οποίοι συμμετείχαν στις προηγούμενες εκθέσεις καθώς επίσης του Φίλιπ Τσιάρα και της Ιωάννας Καρδιακού, οι οποίοι συμμετέχουν εκτάκτως.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης, η Κρητικιά Ειρήνη Βανταράκη, η οποία προετοίμασε και έστησε με ιδιαίτερο μεράκι την έκθεση, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον του ομογενειακού και του αμερικανικού κοινού για την ελληνική τέχνη και τόνισε οι προηγούμενες εκθέσεις «Χρώματα της Ελλάδας 2015» καθώς επίσης και η έκθεση «Φως» που φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι στην κοινότητα της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Σαουθχάμπτον του Λονγκ Αϊλαντ απέσπασαν εξαιρετικά θετικές κριτικές.

 

Οι προηγούμενες εκθέσεις, όπως επεσήμανε η κ. Βανταράκη παρείχαν την δυνατότητα εξοικείωσης του κοινού με την ελληνική ζωγραφική και ταυτόχρονα συνέβαλαν στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι ομογενείς θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκθεση και να αγοράσουν τα έργα. Η κ. Βανταράκη επεσήμανε ότι ένα μέρος των εσόδων τόσο από τις προηγούμενες εκθέσεις όσο και την εν λόγω θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η κ. Βανταράκη επεσήμανε ότι ο Φίλιπ Τσιάρας και η Ιωάννα Καρδιακού θα είναι παρόντες στην έκθεση,  θα παρουσιάσουν τα έργα τους και να μιλήσουν με τους επισκέπτες για την καλλιτεχνική τους δημιουργία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι δημιουργοί.

«Μαγεμένοι από το ζωογόνο φως της πατρίδας τους και εκστατικοί μπροστά στις εκφραστικές του δυνατότητες, οι καλλιτέχνες της έκθεσης αναζητούν τη βαθύτερη ουσία της ελληνικής εμπειρίας και επιδιώκουν να τη μεταπλάσουν με το δικό τους προσωπικό όραμα. Η προσπάθειά τους αυτή ανακαλεί το απολλώνιο ήθος και αποπνέει μια αίσθηση αγάπης και θρησκευτικότητας. Το ελληνικό φως που πλημμυρίζει τα έργα τους είναι ένα κομμάτι του εαυτού τους, είναι το παρελθόν από το οποίο προέρχονται και το παρόν στο οποίο ανήκουν», επεσήμανε η κ. Βανταράκη.

«Οι δημιουργίες τους άλλοτε ψηλαφούν το λαμπερό φως που λούζει το ελληνικό τοπίο και άλλοτε προσπαθούν να ανακαλύψουν το πνευματικό φως που αναβλύζει από μια εσωτερική πηγή, όπως οι βυζαντινές εικόνες. Σε κάθε περίπτωση, οι πίνακες της έκθεσης μιλούν για τη γοητεία που ασκεί στους καλλιτέχνες η μαγεία της ζωγραφικής και το θαύμα του φωτός», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες αγκαλιάζουν την παράδοση επεσήμανε. «Χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο, οι ζωγράφοι που παρουσιάζονται στην έκθεση Φως προσεγγίζουν την πανάρχαια κληρονομιά τους με μια νέα οπτική και μια νέα ευαισθησία. Αγκαλιάζουν την παράδοση σαν μια αστείρευτη πηγή ζωής και ενέργειας, συνδυάζοντας τη σοφία του χθες με την υπόσχεση του αύριο».

ekirikas.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook