Ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί ανοιχτά τον Δήμο Χανίων σχετικά το προσφυγικό , εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, που κάνει λόγο οτι η παρούσα Δημοτική αρχή ότι τα Χανιά σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους της Κρήτης δεν έχουν κάνει βήματα εμπρός στο συγκεκριμένο θέμα.

“Καθώς ο χειμώνας έχει ήδη μπει και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στενάζουν σε υπερπλήρεις δομές των νησιών, η προσωρινή μετεγκατάσταση ενός αριθμού προσφύγων εξακολουθεί να μετεωρίζεται ανάμεσα στην κρατική αρρυθμία και στην άρνηση ή σκόπιμη αδιαφορία των τοπικών αρχών και φορέων. 

Ειδικά για τα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ:

-Διαπιστώνει την πλήρη απραξία του Δήμου που ούτε προχωρά στις αναγκαίες προετοιμασίες, ούτε μας πληροφορεί για τις προθέσεις του. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με κύρια ευθύνη της παράταξης του κ. Βάμβουκα, αναβάλλει συνεχώς τις συζητήσεις αλλά και τις προπαρασκευές. 

-Ζητά με επίταση από την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει επιτέλους στη σύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Μέσω του Συμβουλίου αυτού μπορεί να αξιοποιηθεί όλη η πείρα των κοινωνικών φορέων και πολιτών που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.  

-Θεωρεί θετική εξέλιξη ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί αποκλειστικά λύσεις ανοιχτής φιλοξενίας και όχι  κλειστών δομών. ( Ήδη με ικανοποίηση μαθαίνουμε ότι σε άλλους νομούς της Κρήτης έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση μικρών ξενοδοχείων και οικιών.)

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ΠΕΔ δεν έχει έρθει σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία και βεβαίως δεν έχει καταθέσει μια πρώτη εικόνα διαθέσιμων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, όπως δεσμεύτηκε να κάνει στην συνάντηση του Οκτωβρίου με τον υπουργό.

-Θεωρεί απαραίτητο να ανατεθεί η διαχείριση της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών με τρόπο διάφανο και ανοιχτό σε δημόσιους φορείς που ελέγχονται κοινωνικά. Η διαχείριση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από ανθρώπους και εταιρίες που πρωτοστάτησαν ως τώρα σε ξενοφοβικές πρακτικές και δηλώσεις. Οι άλλοι Νομοί της Κρήτης έχουν δώσει ήδη καλά δείγματα. 

-Ζητά από τους περιφερειακούς Δήμους των Χανίων να προχωρήσουν με πνεύμα ανοιχτό σε πρακτικές αποδοχής προσφύγων στο βαθμό που τους αναλογεί, παρακάμπτοντας ξενοφοβικές αντιλήψεις. 

-Ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Απαιτεί επίσης πλήρη και σαφή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει με την Κρήτη. 

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης να σκεφτούν και να πράξουν όπως αρμόζει στη μακρά παράδοση φιλοξενίας και ανθρωπισμού της Κρήτης. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook