Με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου θα αρχίσει το 2017 η διαδικασία υπολογισμού των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων κατοικιών και επιχειρήσεων στα Χανιά από εταιρεία που θα προκύψει μέσα από διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα “τσουχτερά” δημοτικά τέλη (όπως τα παρουσίασε χθες με δημοσίευμά του το Flashnews.gr), οι “νοικοκύρηδες” και να ωφεληθούν αυτοί που έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία μειωμένων τετραγωνικών.

Ήταν περίπου ένα χρόνο πριν που ο δήμαρχος Χανίων, είχε δηλώσει πως είχαν εντοπιστεί πλήθος λαθών και ψευδών στοιχείων τετραγωνικών μέτρων με αποτέλεσμα πολλοί να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη ή και καθόλου! Ένας χρόνος πέρασε και δεν έγινε κάποια διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να υπάρχει δικαιοσύνη στην καταβολή τελών και ενδεχομένως να μην έφτανε σε τόσο μεγάλα ποσοστά η αύξηση των δημοτικών τελών στην οποία προχωρά τώρα ο δήμος.

Για τη χρονοτριβή αυτή ο δήμαρχος Χανίων, επέρριψε την ευθύνη στο κράτος και την απουσία διάθεσης συνεργασίας καθώς όπως είπε όσες φορές ζητήθηκαν από την εφορία στοιχεία για διασταύρωση, δεν δόθηκαν καθώς θεωρούνται προσωπικά δεδομένα.

 

Για το αν η καθυστέρηση αυτή στην καταγραφή των πραγματικών τ.μ. οφείλεται σε πιέσεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών, όπως για παράδειγμα ξενοδόχοι, ο δήμαρχος Χανίων απάντησε:

Δεν στρεφόμαστε κατά καμίας κατηγορίας επαγγελματιών ή δημοτών, αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Ούτε από πιέσεις καταλαβαίνουμε ούτε αυτό είναι στην πολιτική μας και δεν μας ενδιαφέρει μεμονωμένη περίπτωση ή κάποια συντεχνιακή λογική. Για πρώτη φορά έχουμε τεκμηριωμένη μελέτη που δικαιολογεί για ποιο λόγο η κάθε κατηγορία επιχειρήσεων πρέπει να πληρώνει περισσότερα από αυτά που θα της επέβαλε το γενικό τιμολόγιο.

 

Τα τσουχτερά δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι οικίες και να καλυφθεί η οικονομική “τρύπα” ύψους 600.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Για το πού προκύπτει το έλλειμμα αυτό, απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Βλαχάκης:

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Χανίων έγινε αποδέκτης των συνεπειών που επιβαρύνουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών και επιβάλλουν τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής μας πολιτικής. Πρόσφατα με τον νόμο περί αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ο συντελεστής από 13 πήγε στο στο 24%. Αφορά στην παροχή υπηρεσιών, στη ΔΕΔΙΣΑ, εργολάβους σάρωσης, καθαριότητας κτλ. Επίσης ο συντελεστής του ΦΠΑ 21% πήγε στο 24% και αφορά ανταλλακτικά καθώς και καύσιμα του μηχανοκίνητου στόλου.

 

Για το πώς έγινε ο υπολογισμός του ποσοστού των αυξημένων τελών μίλησε η Διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων:

 

 

Όπως πρόσθεσε, το 0.5% στα ενοικιαζόμενα ορίζεται από τον νόμο. Είναι ή 0,5 ή καθόλου.

“Ο νόμος λέει ότι μπορεί να εφαρμοστεί δυνητικά. Μέχρι σήμερα δεν εφαρμοζόταν. Όμως είναι ένα κομμάτι επιχειρήσεων που ενώ εισπράττουν από τον τουρισμό δεν πληρώνουν τίποτα στον δήμο γι’ αυτό το κομμάτι” τόνισε η Δ/ντρια της Υπηρεσίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook