Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) τη Δευτέρα 5/12/2016 η ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων «ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2016», από την Επιμελήτρια της Έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδ. Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

“Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Χανίων παραδίδει φέτος στο αναγνωστικό κοινό τον 10ο τόμο, «ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2016», μια έκδοση που, καθιερωμένη πλέον στον πνευματικό κόσμο της Κρήτης και όχι μόνο, είναι αναγνωρίσιμη κι αγαπητή κι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε χρόνο, τόσο από τους πολίτες, όσο και από πνευματικά ιδρύματα και φορείς”, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. 
Ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τους συγγραφείς – συνεργάτες του τόμου, “που απλόχερα αφιέρωσαν χρόνο και κόπο στην έρευνα, αξιολόγηση, τεκμηρίωση και σύνταξη των κειμένων τους, καταθέτοντας με εμπιστοσύνη τις εργασίες τους για δημοσίευση στον τόμο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Δήμου προς τη Συντακτική Επιτροπή και την Επιμελήτρια Έκδοσης του τόμου, κα. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, “οι οποίοι άλλη μια φορά εργάσθηκαν με αίσθημα ευθύνης, αφιλοκερδώς όπως πάντα, και, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σοβαρότητα, προσπάθησαν για την άρτια και όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση του τόμου, όπως άλλωστε αρμόζει σε μια τέτοια έκδοση”.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, χαρακτήρισε την εν λόγω έκδοση  εργαλείο τοπικής ιστορίας, το οποίο είναι ζητούμενο και για την εκπαίδευση, ενώ διαβεβαίωσε ότι “το «ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ» θα συνεχίσει να αποτελεί μια προσεγμένη και αξιόπιστη έκδοση στον τομέα της, ως χρέος τιμής σε έναν τόπο με τόσες ανεξερεύνητες κι ανεξάντλητες πολιτισμικές διαστρωματώσεις”.  
Σημειώνεται ότι στον φετινό τόμο περιλαμβάνονται δεκαπέντε εξαιρετικές εργασίες αρκετές από αυτές, αφιερωμένες στις επετείους της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη μεγάλη αιματηρή Κρητική Επανάσταση 1866 – 69, αλλά και 80 χρόνων από το θάνατο του Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, στην έκδοση υπάρχουν και άλλα κείμενα, που ανάγονται σε άλλες ιστορικές περιόδους και πεδία, εξίσου σημαντικά κι ενδιαφέροντα.

Σε συνάρτηση με τις δυο μεγάλες επετείους είναι και το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του τόμου. Στο μεν εξώφυλλο, τιμητικά παρουσιάζεται ο ζωγραφικός πίνακας του έξοχου ζωγράφου, Θεοδώρου Βρυζάκη «Αρκάδι 1866», ενώ το οπισθόφυλλο κοσμούν δυο πορτραίτα του Ελευθερίου Βενιζέλου σε εξώφυλλα ξένων εντύπων, στο «Le Petit Journal» (1916) και στο «Time» (1924).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook