Η απόφαση για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που έμεινε στο Μον Πελεράν «δεν ήταν απόφαση δειλίας» αλλά «απόφαση τόλμης», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε παράλληλα ότι η αποτροπή τετελεσμένων που δεν θα επέτρεπαν την επάνοδο στο διάλογο αποτελεί «καθήκον».

Μιλώντας σε δείπνο στη Λευκωσία, παρουσία του Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργου Ντάση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε εξάλλου ότι ενδεχόμενη παράταση του αδιεξόδου, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και «θα βάρυνε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές και αξίες».

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, ανέφερε ακόμη ότι «η επιλογή ήταν μεταξύ στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου», πάντοτε με προαπαιτούμενο τις βασικές αρχές, προκειμένου μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με την ελπίδα ότι η θετική ρητορική που εκφράζει η Άγκυρα θα μετατραπεί σε έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και στήριξης των συνομιλιών, να φτάσουμε επιτέλους σε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί προοπτικές και προϋποθέσεις διάρκειας και βιωσιμότητας της λύσης και λειτουργικότητας του κράτους.

Εφόσον από το 1977 η ηγεσία του τόπου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, έχει αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού είναι ο διάλογος, αυτό υπαγορεύει στον κάθε ηγέτη, όπως και στους προηγούμενους, την εξάντληση των περιθωρίων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να καταλήξουμε σε λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, λέγοντας ότι διασφαλίζει όλα όσα είναι απολύτως στοιχειώδη για ένα απόλυτα εναρμονισμένο με την Ευρώπη κράτος. Ενός κράτους, συνέχισε, που πρέπει να είναι σύγχρονο και να συμβαδίζει απόλυτα με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι με αυτή τη φιλοδοξία θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτό να ανταποκριθεί το επιδιωκόμενο σχέδιο στις προσδοκίες και έγνοιες και της μιας και της άλλης κοινότητας.

Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού σχέδιο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η λύση ενός διεθνούς προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες, «θα αποτελούσε ένα φάρο ελπίδας», θα μετέτρεπε την Κύπρο σε μία «χώρα-μοντέλο σταθερότητας» ενώ θα ενίσχυε θετικά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με ζήλο για λύση του Κυπριακού, ενώ είπε ότι ο φιλόδοξος αυτός στόχος είναι εφικτός. Προϋπόθεση, συμπλήρωσε, είναι η Τουρκία να προχωρήσει, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα που θα καταστήσουν παραγωγική τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Περιγράφοντας τον στόχος για λύση, είπε ότι αυτή θα πρέπει να επανενώνει τη χώρα και τον λαό, να διασφαλίζει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα και να αποκαθιστά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών.

Η λύση θα πρέπει, κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, αλλά και να την καθιερώνει ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης.

Χθες ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κατσουλίδη και τον επίσημο διαπραγματευτή για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook