Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε την Παρασκευή η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Βαγγέλη Αποστόλου και Έλενας Κουντουρά που καθορίζει τις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται σε προγράμματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τέτοια προγράμματα είναι, για παράδειγμα, τα τοπικά Leader, δηλαδή ο ένας από τους άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο οποίος ενισχύει τον αγροτουρισμό στην ύπαιθρο. Αναλυτικά, η ΚΥΑ αναφέρει:

Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας αφορούν σε δράσεις για την προώθηση των τουριστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δύνανται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο προγραμμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λειτουργικές μορφές και κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων

Άρθρο 2

Α. Ενίσχυση της ίδρυσης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Οι λειτουργικές μορφές και κατηγορίες κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014, που δύνανται να ενισχυθούν στο πλαίσιο προώθησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α της παρούσας, είναι οι ακόλουθες:

1. Ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων Η ενίσχυση της ίδρυσης των ξενοδοχείων 5, 4 και 3 αστέρων, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 216/2015 (Β΄ 10) «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων», όπως ισχύει.

Ελάχιστη δυναμικότητα: 10 δωμάτια, 20 κλίνες.

Μέγιστη δυναμικότητα : 30 δωμάτια, 60 κλίνες.

2. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) Η ενίσχυση της ίδρυσης των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping) γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 14129/2015 (Β΄ 1476) «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων», όπως ισχύει.

Β. Ενίσχυση της ίδρυσης μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων

Οι λειτουργικές μορφές και κατηγορίες μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014, που δύνανται να ενισχυθούν στο πλαίσιο προώθησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α της παρούσας, είναι οι ακόλουθες:

1. Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες:

Η ενίσχυση της ίδρυσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 27715/2013 (Β΄ 3118) «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων», όπως ισχύει.

Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κατοικιών: 2.

Ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών: 10.

Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους.

2. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 4 και 3 «κλειδιών»:

Η ενίσχυση της ίδρυσης ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων γίνεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 21185/2014 (Β΄ 2840) «Κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)», όπως ισχύει.

Ελάχιστη δυναμικότητα: 5 δωμάτια, 10 κλίνες.

Γ. Ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων

Η ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.δ. 33/79 (Α΄ 10) και την αρ. 532249/27-07-94 (Β΄ 616) απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.

Τα ανωτέρω κτίσματα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά ή διατηρητέα από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook