Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 11 Δεκεμβρίου 2016 για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Οικονομικό Επιμελητήριο καταθέτω σαν υποψήφιος της τοπικής διοίκησης (Δυτικής Κρήτης ) με τον συνδυασμό « ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ   »,  την άποψη μου για το τι επιμελητήριο θέλουμε,  ιδιαίτερα οι νέοι οικονομολόγοι .
Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο οφείλει να σταθεί στο ύψος των αναγκών της πολιτείας.
Στο Ο.Ε. Δυτικής Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει  μια πολύ σοβαρή και συνεπής δουλειά . Δουλειά, που νομίζω ότι έχει εισπραχθεί από τους οικονομολόγους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν ή υποστηρίζουν. 
Οι στόχοι όμως  για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι όπως :

Η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών του ΟΕΕ ως «Αρχή Εγγραφής» για την  παροχή της  ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές – φοροτεχνικούς.
 Μην ξεχνάμε ότι το  Ο.Ε.Ε. ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας, τον οποίο η Πολιτεία καθόρισε ως Αρμόδια Αρχή τον Ιούνιο 2016 για την  παροχή  των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών(άυλων ψηφιακών υπογραφών).

Η κατοχύρωση των οικονομολόγων στο Δημόσιο τομέα με την πρόβλεψη  στους υφιστάμενους  οργανισμούς   του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο θέσεων ΠΕ Οικονομικού, λόγω της  αναγκαιότητας  για  ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τους.

Η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, εσωτερικού ελεγκτή, οικονομολόγου  μελετητή. Ήδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για  την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή.

Η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου  που αναπτύσσονται στην σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης.

Η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές – φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι, κλπ).

Η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Η συνέχιση του επιστημονικού έργου μας με έρευνες και μελέτες που υποχρεούται, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβαση του στο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον της χώρας μας.
Η παράταξή μας, διεκδικεί να παραμείνει διαχρονικά δύναμη ευθύνης και αγώνα, διεκδικώντας διαρκώς την αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, την κατοχύρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των διάφορων οικονομολογικών κλάδων, όπως, του ελεύθερου επαγγελματία, του οικονομολόγου στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. κ.λπ.
Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη μας, την εργασία μας και τα πτυχία μας.

 

  • Ο Γιάννης Δημ. Χαριτάκης είναι Οικονομολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook