Με απώλειες από τους συμβούλους της δημοτικής παράταξης που γύρισαν την πλάτη τους στη συνεδρίαση που επρόκειτο να εγκριθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής και του Τάσου Βάμβουκα για την αύξηση των δημοτικών τελών, ψηφίστηκαν χθες κατά πλειοψηφία τα νέα δημοτικά τέλη.

Από τη δημοτική αρχή, υπήρχαν απώλειες 9 ατόμων από τα 29 της παράταξης που καλούνταν να υπερψηφίσουν. Από την αντιπολίτευση καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός από αυτή του Γιάννη Σαρρή που υπερψήφισε.

Μόλις 3.000 είναι οι επαγγελματίες που θα επιβαρυνθούν από την τσουχτερή αύξηση των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης, για 60.000 οικιακούς χρήστες αλλά και για 15.000 επαγγελματίες από τους 18.000. Η τροποποίηση προς τα πάνω της τιμολόγησης προς αυτούς τους καταναλωτές αναλόγως των πρόσθετων υπηρεσιών που χρησιμοποιούν. Επίσης, τόνισε πως τα τέλη στα σπίτια και τα τέλη γενικής χρήσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες δεν τροποποιούνται.

Ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης τους κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς αυτό να σημάνει έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό ενώ επανέλαβε ότι ο δήμος Χανίων από το νέο έτος θα προχωρήσει στην καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων του δήμου προκειμένου η τιμολόγηση να γίνεται σωστά και δίκαια. 

Απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Βάμβουκα, Μανώλης Κεμεσίδης ο οποίος την καταψήφισε λέγοντας ότι έπρεπε πρώτα να κάνουν εξοικονόμηση των λειτουργικών εξόδων του δήμου και μετά να δουν τα δημοτικά τέλη.

Η Νάνσυ Αγγελάκη διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο δήμος από τη στιγμή που έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν ανακρίβειες και λανθασμένα στοιχεία ως προς τα τετραγωνικά που έχουν δηλώσει δημότες και επιχειρήσεις, επιβάλλει μετά από δυο χρόνια αυτή την αύξηση; Ζήτησε επίσης, τους ακριβείς αριθμούς που ισχύουν για τον δήμο και όχι για τα νομικά πρόσωπα καθώς και για το αν ο δήμος τυγχάνει της έκπτωσης κατά 15% από τη ΔΕΗ ως συνεπής καταναλωτής. 

Το γεγονός ότι με τα νέα δημοτικά τέλη θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά και μένουν κλειστές τον μισό χρόνο, καθώς η αύξηση των τελών αφορά σε όλο το έτος, επεσήμανε ο Άρης Παπαδογιάννης ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε την απόσυρση της πρότασης.

Θετική βρήκε την πρόταση των νέων δημοτικών τελών ο Γιάννης Σαρρής ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι έπρεπε πρώτα να είχε γίνει διαβούλευση για το θέμα, ενώ ρώτησε και για την εκτίμηση των αδήλωτων τετραγωνικών και του κόστους στο οποίο αντιστοιχούν.

Καταψήφισε την πρόταση ο Νίκος Παπαντωνάκης ενώ και ο Σεραφείμ Ρίζος ζήτησε να μάθει για τα αδήλωτα τετραγωνικά των επιχειρήσεων τα οποία όπως απάντησε ο κ. Βλαχάκης ανέρχονται στα 2,8 εκατ!

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook