Τελευταία ενημέρωση 14:30

Ο τρόπος λειτουργίας του νυκτερινού καταφυγίου άστεγων δήμου Χανίων συζητήθηκε στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο δημαρχείο Χανίων.

Η δομή πιθανόν να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στο πρώην κτίριο της φιλαρμονικής στο Κουμ  Καπυ με την δυνατότητα ύπνου για 20 άστεγους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου, Δαμασκηνός Λιονάκης, ο Υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γ. Ζουρίδης, η Τζανακάκη – Μελισσάρη Μαρία εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών & Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Ελευθερία Αλιφιεράκη, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., του Ε.Κ.Α.Β., του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, του ΚΕΘΕΑ – ΑΡΙΑΔΝΗ, του ΟΚΑΝΑ, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, κ.α.

Μετά την ενημέρωση που έγινε απο τον Δήμαρχο Χανίων και την αρμόδια αντιδήμαρχο, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Σχεδόν όλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ότι στην διάρκεια της νύχτας στον χώρο θα υπάρχει μόνο υπάλληλος εταιρείας φύλαξης και όχι ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως τόνισαν επειδή οι άστεγοι που θα κοιμούνται εκεί, μπορεί να έχουν και προβλήματα υγείας, μπορεί να υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης κάποιου προβλήματος. Όμως απο την πλευρά του Δήμου αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης ιατρικού προσωπικού στην διάρκεια της νύχτας, εκτίς και εαν υπάρξει εθελοντική προσφορά.

Πάντως θα υπάρχει σε επιφυλακή κοινωνικός λειτουργός του Δήμου τον οποίο θα ενημερώνει άμεσα ο υπάλληλος φύλαξης.

 

 

Το Νυχτερινό καταφύγιο είναι μια δομή άμεσης και επείγουσας φιλοξενίας, η οποία εξασφαλίζει επείγουσα νυχτερινή διανυκτέρευση, προσωρινού χαρακτήρα, σε άστεγα άτομα. Μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών του Καταφυγίου περιλαμβάνεται η υποδοχή και φιλοξενία άστεγων ατόμων, δίνοντας τους την ευκαιρία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες:

.  Διανυκτέρευσης
.  Ατομικής φροντίδας και υγιεινής 
.  Βασικής νοσηλευτικής φροντίδας
 . Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 

Η φιλοξενία θα διαρκεί μια νύχτα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου μεσολαβούν αργίες και Σαβ/κα περισσότερες ημέρες. 

Το σύνολο των φιλοξενουμένων δεν ξεπερνά το όριο των διαθέσιμων κλινών, οι οποίες ανέρχονται σε 20, με δυο Κοιτώνες Διανυκτέρευσης ανδρικό και γυναικείο. 

Υπέρβαση του αριθμού αυτού μπορεί να γίνεται μόνο σε ημέρες ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, οπότε η δομή δύναται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook