Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συνάντηση εμπλεκόμενων/ενδιαφερόμενων φορέων στο έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων διατήρησης του ιδιόρρυθμου γενετικού υλικού καστανιάς του Ν. Χανίων μέσω της προστασίας γενοτύπων των εντοπίων ποικιλιών και της ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας του κάστανου » Πιλοτική εφαρμογή». Το “παρών” στη συνάντηση έδωσαν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι του Νομού Χανίων, Κισσάμου, Πλατανιά και Καντάνου και Σελίνου, αλλά και επιστημονικοί φορείς.

Τον Δήμο Κισσάμου εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Βασίλειος Γλαμπεδάκης και Σταυρούλα Βαρουχάκη.

Στη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε δεόντως  η πρόταση του Δημάρχου Κισσάμου, Θεόδωρου Σταθάκη για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης (των τριών εμπλεκόμενων Δήμων) ώστε να ενοικιαστεί συγκεκριμένος χώρος στο Δήμο Πλατανιά που θα έχει ως στόχο την συντήρηση και την προφύλαξη του γενετικού υλικού της καστανιάς. Σύμφωνα με το παραπάνω ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Βασίλης Γλαμπεδάκης τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης:Πρέπει να βρούμε λύση για το ενοίκιο ώστε να δοθούν νόμιμα τα χρήματα. Το κάστανο πρέπει να το δούμε σοβαρά. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων του καστάνου.

Μάλιστα, ο κ.Γλαμπεδάκης εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτείται να γίνουν και στην Κίσσαμο, ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την παραγωγή της καστανιάς.

Το έργο που υλοποιείται από το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είναι διάρκειας τεσσάρων επανεντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2016 και χρηματοδοτείται για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο/Πρόγραμμα Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2016.

Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού & Δασικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η καλλιέργεια του κάστανου αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές αλλά και ιδιαίτερα ελκυστικές δεντροκαλλιέργειες της Κρήτης και ιδιαίτερα της νοτιοδυτικής ορεινής ενδοχώρας του Ν. Χανίων.

Τέλος, στο έργο αυτό αλλά και στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε ο Δρ Στέφανος Διαμαντής, Τακτ. Ερευνητής του Ελληνικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, με εκτενή εμπειρία στην καλλιέργεια της καστανιάς και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των ασθενειών της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook