Στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον κλάδο της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στο Ηράκλειο και τη Μεσαρά, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στον κλάδο της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την ελληνική επικράτεια  με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο κενό στην ασφάλεια, αλλά και στην λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.… Αντίστοιχα προβλήματα με κλειστά τμήματα αλλά και μεγάλα κενά ασφαλείας που οφείλονται στην ελλιπή φύλαξη, παρατηρούνται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο προσφάτως ανακαινίσθηκε, είναι από τα γνωστότερα μουσεία στην Ευρώπη, αφού στις συλλογές του περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωϊκής τέχνης,…. η επισκεψιμότητα του Μουσείου το 2016 αυξήθηκε σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά 80% περίπου. Παρόλα αυτά, η λήξη των συμβάσεων αρκετών υπαλλήλων ορισμένου χρόνου στις αρχές Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. 

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο Αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς. Μάλιστα, η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Μεσαράς το επόμενο διάστημα θα επηρεαστεί σημαντικά από την πρόβλεψη ελάχιστων θέσεων προσωπικού που θα καθιστούν αδύνατη την απρόσκοπτη λειτουργία του. Έντονη ανησυχία εκφράζεται από την τοπική κοινωνία του ν. Ηρακλείου, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και υπογραμμίζει ότι οι δυσλειτουργίες αυτές αποτελούν τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του νησιού αλλά και της χώρας γενικότερα, ως διεθνής τουριστικός προορισμός.

Την ίδια στιγμή, στο Ν. 4440/2016 …, ενσωματώθηκε τροπολογία (άρθρ. 47) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί από τα ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων µε τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων σε υπηρεσίες του ή σε φορείς εποπτευόμενους από αυτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβάσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου, χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων. 

…. με τη συγκεκριμένη διάταξη … μονιμοποιείται ένας μεγάλος αριθμός συμβασιούχων φυλάκων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και εργάζονται ή εργάζονταν στο Υπουργείο ή εποπτευόμενους φορείς του με δικαστικές αποφάσεις, παρεμβαίνοντας και υπερβαίνοντας το έργο της δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για μη τελεσίδικες αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για προσλήψεις από το «παράθυρο».

… Πρόσφατα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκρίνει την πρόσληψη 200 θέσεων μόνιμου προσωπικού στον κλάδο της φύλαξης, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης θέσεων μονίμων αρχαιοφυλάκων από το ΑΣΕΠ». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 
«1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στον κλάδο της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από το ΑΣΕΠ, και αν ναι, ποιος είναι ο ακριβής προγραμματισμός;
2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αύξηση των θέσεων από τις 200 που αρχικά έχουν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Πόσες από αυτές αφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη;
3. Ποιος είναι ο λόγος νομοθέτησης μιας τροπολογίας που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στη μονιμοποίηση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook