Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι συγχωνεύσεις σχολείων σε Χανιά και Ηράκλειο καθώς η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγκεκριμένες συγχωνεύσεις σχολείων, και ζητεί τη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι δήμαρχοι όλης της χώρας ξεκαθαρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ δηλώνουν πως αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν είναι και  οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, καθώς γνωρίζουν ότι τώρα οι δήμοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα νέα σχολεία τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις. 

Η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι όλες οι περιπτώσεις σχολείων θα εξεταστούν ξεχωριστά ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές με μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ κάθε απόφαση θα ληφθεί πρωτίστως με παιδαγωγικά κριτήρια.

Ειδικά για τους νομούς Χανίων και Ηρακλείου προβλέπεται και έχει αποσταλεί σχετικό κείμενο στους Δήμους συνένωση των παρακάτω σχολικών μονάδων.

Νομός Χανίων

Δημοτικό σχολείο Λουτρού με το δημοτικό Ανώπολης. Το δημοτικό Σφυναρίου με το δημοτικό Πλατάνου. To δημοτικό Ροδωπού με το δημοτικό Κολυμβαρίου. Το δημοτικού Νίππους με το δημοτικό Βρυσών. Το δημοτικό Καλαθενών με το 2ο δημοτικό Κισσάμου. Το δημοτικό Σέμπρωνα με το δημοτικό Φουρνέ.

Νομός Ηρακλείου

Θα ανασταλεί η λειτουργία των δημοτικών σχολείων Πλώρας, Πρεβελιανών, Πύργου, Κυπαρίσσου, το 3ο δημοτικό Ηρακλείου, το δημοτικό Τουρλοτής, Λημνών Καβουσίου. Επίσης τα μονοθέσια δημοτικά Ακρίου, Αμπελούζου, Αποινίου, Βασιλικής και Λαρανίου.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας στα Χανιά Χρυσούλα Χατζηδάκη υπογράμμισε στο Flashnews.gr ότι «θα επιδιωχθεί να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση, εις τρόπον ώστε να λειτουργήσουν ομαλά, από τη νεά χρονιά τα σχολειά».

Στα Χανιά, ακόμη δεν έχει αρχίσει ο δημόσιος διάλογος και δεν έχουν γίνει επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook