ΠΡΙΝ ΤΗ δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α\’ εξαμήνου 2011, δηλαδή πριν τις 31 Αυγούστου 2011, οι τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν με την ανταλλαγή ομολόγων αφού οι ορκωτοί ελεγκτές πιέζουν να συμπεριληφθούν τυχόν ζημιές και προβλέψεις που θα προκύψουν από την αποτίμηση της αξίας των ομολόγων.

Το ύψος τους θα δρομολογήσει, όπως δημοσιεύει με άρθρο της η enet.gr, εξελίξεις στον κλάδο, αλλάζοντας τον χάρτη σε μετοχικό επίπεδο, λένε παράγοντες του κλάδου.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες κατέχουν ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, αξίας 42,1 δισ. ευρώ (συνυπολογίζονται τα ομόλογα που κατέχει η Αγροτική, η διοίκηση της οποίας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η διοίκηση του οποίου δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα).

Με δεδομένο αυτό το νούμερο και την εκτίμηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών (IIF), το οποίο οργάνωσε και συντονίζει την ανταλλαγή των ομολόγων, για μέση μείωση της αξίας των ομολόγων 21%, οι ζημιές και οι προβλέψεις που πρέπει να εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Ετσι όμως κάποιες τράπεζες θα ξεμείνουν από ίδια κεφάλαια και γι\’ αυτό οι τραπεζίτες προσπαθούν μαζί με τους ορκωτούς λογιστές και στελέχη του IIF να βρουν μία άλλη φόρμουλα προσαρμογής της ζημιάς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ζημιές θα επηρεάσουν τα ίδια κεφάλαια και θα μειώσουν το ύψος τους. Στη συνέχεια, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή και αυξήσεις κεφαλαίου. Κάποιες έχουν μαξιλάρι αποθέματος κεφαλαίων και ικανά περιουσιακά στοιχεία για να ανακτήσουν μέρος των χαμένων. Εάν όμως δεν καταφέρουν να επαναφέρουν τα ίδια κεφάλαια στα επίπεδα που θέτουν οι εποπτικές αρχές, τότε είτε θα απορροφηθούν από ισχυρότερες τράπεζες είτε θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η «τρύπα» που εκτιμάται ότι θα παραμείνει μετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και πρέπει να καλυφθεί υπολογίζεται σε 4-5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Οι τράπεζες που έχουν και τα περισσότερα ομόλογα μέχρι και 10ετούς διάρκειας είναι: Εθνική Τράπεζα (10,6 δισ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (8 δισ. ευρώ), Αγροτική Τράπεζα (7,2 δισ. ευρώ) και Eurobank (7,2 δισ. ευρώ).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Εθνική Τράπεζα που έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση, διαθέτει ικανά περιουσιακά στοιχεία για να απορροφήσει την πιθανή ζημιά. Εκφράζουν όμως επιφύλαξη κατά πόσο άλλες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Πειραιώς και η Eurobank, μπορέσουν να ανακτήσουν τη διαφορά, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία.

Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, τότε πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θα κληθούν οι μεγαλομέτοχοί τους να βάλουν λεφτά. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση, ο οποίος κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας (42,9% των μετοχών της Eurobank, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α.) μεταξύ όλων των βασικών μετόχων στον τραπεζικό κλάδο. Εκτός εάν επιλεγεί κάποια συγχώνευση. Σε κάθε περίπτωση το τραπεζικό τοπίο αλλάζει.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook