O Σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου» υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρίου πραγματοποιεί τη Γιορτή Ιστοριών με τίτλο «Της Αγάπης Τα Ταξίδια» που απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά.

Αφηγητές και παραμυθάδες, παρέα με ντόπιους μουσικούς, θα καλωσορίσουν το κοινό με παραμύθια και τραγούδια.

Χώροι διεξαγωγής της Γιορτής θα είναι τα χωριά Φουρφουράς, Απόστολοι, Νίθαυρη, Μέρωνας, Γερακάρι, Άνω Μέρος, Πλάτανος, Βισταγή και Νεφς Αμάρι. Δεκατέσσερις αφηγητές και μουσικοί συμμετέχουν σ’ ένα 7ήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές παραστάσεις σε εννέα χωριά του Δήμου Αμαρίου. Παράλληλα πραγματοποιούνται και τρία σεμινάρια με θέματα από την τέχνη της αφήγησης.

Το πρόγραμμα από σήμερα και στο εξής αναλυτικά έχει ως εξής:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 – Νίθαυρη

21:00 Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη αφηγείται «Η παραμονή του Σωτήρος». Η ερωτική αγάπη ως τελετή και μυστήριο που ενώνει δύο ανθρώπους παρά τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Το αδιέξοδο και η λύτρωση μέσω του θανάτου.

Μουσική: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης.

Για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Γερακάρι

21:00 Η Μάνια Μαράτου αφηγείται «ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΙΙ: Επιστροφή, Μνηστηροφονία, Αναγνωρισμός». Αφήγηση της επιστροφής του Οδυσσέα με αφετηρία το κείμενο του Ομήρου. Ο Οδυσσέας υφαίνει τους δόλους του, η Πηνελόπη κρατά τα νήματα και πλέκει τα δικά της σχέδια, κι εμείς, σαν να είμαστε εκεί, στη μεγάλη αίθουσα, ακούμε τον απόηχο της φωνής του ποιητή να αντηχεί από τα βάθη του χρόνου.

Για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011 – Πλάτανος

21:00 Αφηγείται ο Δημήτρης Προύσαλης: Πάρε τις λέξεις μου, δώσ\’ μου το χέρι σου…».Παραμύθια απ\’ τις άκρες του κόσμου και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής ειπωμένα για του wρωτα τη γιατρειά, για ιδανικούς και άξιους εραστές, λόγια-ιστορίες άγνωστων ανθρώπων που είναι και δικά μας λόγια…

H παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 15 ετών.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011 – Απόστολοι

18:30 Η Μαρία Τσουκνάκη αφηγείται «Τα μάγια της αγάπης». Η αγάπη με τα μάγια της μας ταξιδεύει μέχρι της γης τον αφαλό, σε ολάνθιστα περιβόλια μας οδηγεί, μας δοκιμάζει, μας παιδεύει, για να μας ανταμείψει με γλυκό ψωμί και μέλι. Κι όμως πάντα μαγεμένοι μένουμε…!

Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι, Μουσική-τραγούδι: Αλκης Πασχαλίδης

Για ενήλικο κοινό και παιδιά. Η παράσταση διαρκεί 40 λεπτά και ακολουθεί μουσικοκινητικό παιχνίδι με το κοινό διάρκειας 20 λεπτών.

Μέρωνας

21:00 Η Ανθή Θάνου αφηγείται «Μεργιελεμένος». …η αγάπη θέλει σύνεση, θέλει γρηγοροσύνη, θέλει της φλογας το κερί, θέλει… παραμύθια, μύθοι, παραλογές και τραγούδια για τα μαγικά ταξίδια της αγάπης

Μουσική: Παναγιώτης Κούλελης

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 – Βισταγή

21:00 Αφηγείται η Ηλέκτρα Νέγκα..«Απ` άκρη σ` άκρη» – Μέρος Πρώτο.  Ενα ταξίδι ή και πολλά, απ\’ τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη… για την αγάπη…

Μέρος Δεύτερο. Αφηγείται η  Κάτια Καντούρη. Πώς χαιρετά κανείς τη χώρα του για μια καλύτερη ζωή; Τι όνειρα κάνει, τι όνειρα αφήνει; Κι όταν στο δρόμο του συναντά την εικόνα μιας άκαρδης πριγκίπισσας, πόσον αγώνα θέλει την αγάπη να κερδίσει;

Κάθε κοινό, από 8 χρόνων.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 – Καλόειδαινα, Άνω Μέρος

18:30 :Αφηγείται η Κατερίν αΒλάχουχ «Το βασίλειο της αγάπης». Oταν βασιλεύει η αγάπη, όλα αλλάζουν – δεν υπάρχει λάθος ή ασχήμια, μοναξιά και δυσκολία ή εκδίκηση για να πάρεις πίσω το δίκιο σου…. Τέσσερις ιστορίες , για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό άξονα την αγάπη στις τόσο διαφορετικές μορφές της.

Νεφς Αμάρι

21:00  «… για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη» . Αφηγούνται οι Παραμυθοκόρες: Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδώνη και Βασιλεία Βαξεβάνη.

Οι «Παραμυθοκόρες» κάνουν ένα ταξίδι στο μύθο για να ανακαλύψουν την Ελένη πίσω από την Ελένη της Τροίας. Μια γυναίκα που όρισε τη μοίρα μιας ολόκληρης εποχής. Όρισε άραγε ποτέ τη δική της μοίρα;

Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες. Θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν και έφηβοι (+15).

Εργαστήρια στο Νεφς Αμάρι:

Κυριακή 31 Ιουνίου 2011 – 10:00 – 14:00

Κατερίνα Βλάχου: «Η Τέχνη του προφορικού λόγου – αφήγηση». Οι ήχοι της γλώσσας είναι ζωντανοί, φέρνουν εικόνες και ο προφορικός λόγος είναι από την φύση του δημιουργικός- μεταφέρει βίωμα και όχι μόνο πληροφορία. Σ\’ αυτό το εργαστήριο θα δείξουμε βασικές ασκήσεις τεχνικής (π.χ. διαφραγματική αναπνοή , άρθρωση..) και θαεξερευνήσουμε τον κόσμο των ήχων της γλώσσας (σύμφωνα / φωνήεντα), την έννοια του ρυθμού, της μελωδίας και της δυναμικής στην ομιλία καθώς και τη σχέση σώματος και ομιλίας στα πλαίσια της αφήγησης.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011- 10:00 – 14:00

Με τη Μάνια Μαράτου: «Η κουτσούνα, τα αινίγματα και ο Όμηρος» Μία σπουδή πάνω στην λαϊκή και έντεχνη εικονοποιία. Με αφορμή την κατασκευή της παραδοσιακής κούκλας «κουτσούνα» από κουρέλια και καρύδια θα βυθιστούμε στο γοητευτικό παιχνίδι της δημιουργίας εικόνων με τα λόγια. Τι σχέση έχουν τα καρύδια με τον Όμηρο; Πως από την «αφαίρεση» περνούμε στη «μεταφορά»;

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 – 10:00 – 14:00

Με την Ανθή Θάνου: «…και ήμουνα και γω εκεί…το ζωντάνεμα μιας ιστορίας». Τα παραμύθια ταξίδευαν από το στόμα στο αυτί κι απ το αυτί στο στόμα. Τώρα πια όμως για να μάθεις ένα παραμύθι ή μια ιστορία πρέπει να το διαβάσεις.Την πρώτη φορά που κάποιος διαβάζει ένα παραμύθι, αυτό είναι επίπεδο, δεν έχει πνοή. Χρειάζεται ο αφηγητής να του δώσει ζωή, να το ζωντανέψει με τη φωνή, τις χειρονομίες, τις γκριμάτσες, το ρυθμό του λόγου, τις σιωπές!

Ας ζωντανέψουμε λοιπόν τις ιστορίες μας …

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6938425598 ή στο [email protected]

Παράλληλα με το πρόγραμμα των παραστάσεων, ο Σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου» έχει προγραμματίσει βιωματικά εργαστήρια γνωριμίας με την τέχνη του προφορικού λόγου και την τεχνική της αφήγησης. Στα εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στο Νεφς Αμάρι, θα διδάξουν οι Κατερίνα Βλάχου, Μάνια Μαράτου και Ανθή Θάνου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook