Μια μικρή γαλάζια πινελιά στην άκρη του νομού Ηλείας είναι η λίμνη Καϊάφα, στην ομώνυμη λουτρόπολη. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, από την οποία τη χωρίζει μόνο μια λωρίδα γης.

Μέσα στη λίμνη, που πιστεύεται πως δημιουργήθηκε περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα ύστερα από μεγάλο σεισμό, υπάρχει το μικρό νησί της Αγίας Αικατερίνης.

Μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, η λίμνη Καϊάφα αποτελεί το δεύτερο σπουδαίο υδροβιότοπο της περιοχής- αν και το οικοσύστημα έχει πληγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των σκουπιδιών, της λαθροθηρίας και της παράνομης υλοτόμησης.

Το όνομα της λίμνης πιστεύεται πως προέρχεται από την Καλλιάφεια, μία από τις νύμφες που ζούσαν στο σπήλαιο Ανιγρίδων Νυμφών. Εκεί ζούσαν επίσης οι νύμφες Πηγαία και Ίασις, και στην τελευταία αποδιδόταν και η ιαματική ιδιότητα των νερών.

Ο μύθος έχει μια εξήγηση και για τη δυσοσμία των νερών- είναι πλούσια σε υδρόθειο- καθώς εκεί αναφέρεται πως κατέφυγε να πλύνει και να καθαρίσει την πληγή του ο Κένταυρος Νέσσος που χτυπήθηκε από τα βέλη του Ηρακλή όταν επιχείρησε να βιάσει τη γυναίκα του Δηιάνειρα.

Οι περίπατοι στο παραλίμνιο τοπίο επιφυλάσσουν την ευχάριστη ιδιαιτερότητα μια ανάσα από τη λίμνη να απολαμβάνει κανείς τη θέα της ανοιχτής θάλασσας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook