«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη» επισημαίνει 

Προσωρινή θα είναι η  μεταφορά ομάδων μεταναστών από τα νησιά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Αυτό ζήτησε χθες με επιστολή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ ενόψει του σημερινού (Παρασκευή) συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα νησιά όταν αυτά θα είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη» επισημαίνει ο υπουργός στους συναδέλφους του, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. 

«Οι προσωρινές μετεγκαταστάσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα δημόσιας τάξης στα νησιά και θα επιταχύνουν σίγουρα τις διαδικασίες ασύλου» τονίζει ο κ. Μουζάλας, στον απόηχο των ταραχών στα ακριτικά νησιά, διευκρινίζοντας ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα νησιά όταν αυτά θα είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές.

«Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο συμβούλιο. «Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» προειδοποίησε δε. 

Έντονη ανησυχία προκαλεί στο μεταξύ η άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο τα χαράματα, σε διάρκεια μόλις ενός τρίωρου (από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί) σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί δε η πληροφορία ότι χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής έχουν φτάσει στα τουρκικά παράλια και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Στο μεταξύ, έκταση δίνει ο γερμανικός Τύπος στη σύσταση της Κομισιόν για την εκ νέου ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο από τα μέσα Μαρτίου 2017. Στην πρόταση της Κομισιόν δια στόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες.

Η επιστολή Μουζάλα αναλυτικά

«Η δήλωση (συμφωνία) ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από τη μεταναστευτική κρίση. Αποτελεί βασικό μας εργαλείο για την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία και, επομένως, για να σταματήσουμε τις ροές προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

»Αλλά παραμένουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις. Πράγματι, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των hotspots της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και της Κω (κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις στην πλειοψηφία τους έχουν την τάση να είναι προδήλως αβάσιμες) θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της συμφωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού και να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε πολλά νησιά, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά απαιτεί χρόνο και δεν αντιμετωπίζει το θέμα βραχυπρόθεσμα, όπως απαιτείται.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ορισμένοι από τους μετανάστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οι οποίοι εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν σε καθένα από τα πέντε hotspots στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και την Κω, θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Xωρίς προκατάληψη για την εφαρμογή της συμφωνίας, όλοι οι εν λόγω μετανάστες (περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής) θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία (μέσω των νησιών) το συντομότερο αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους (αν χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα). Ένα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές. 

»Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κανένα παράγοντα προσέλκυσης, καθώς οι μετανάστες θα παραμένουν στα προαναχωρησιακά κέντρα ενώ οι αιτήσεις τους θα διεκπεραιώνονται ταχέως. Για το σκοπό αυτό, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου θα αναπτύξει ειδικές μονάδες εντός των προαναχωριακών κέντρων, ώστε να λαμβάνεται τελική απόφαση χορήγησης ασύλου εντός τριών εβδομάδων. Οι προσωρινές μετεγκαταστάσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα δημόσιας τάξης στα νησιά και θα επιταχύνουν σίγουρα τις διαδικασίες ασύλου.

»Για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η επιτυχία των εργασιών επανεισδοχής στην Τουρκία, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες πριν επιστραφούν από τα νησιά θα κοινοποιούνται στις αρμόδιες τουρκικές αρχές αρκετές μέρες πριν (προσωπικά στοιχεία, τα δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, αριθμός αναφοράς της αίτησης επανεισδοχής, κλπ …).

»Ζητείται η υποστήριξή σας προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραπάνω δράση έκτακτης ανάγκης, για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών ομαλά, αποτελεσματικά και άμεσα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook