Το ΣτΕ ακύρωσε  την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την οποία είχε εγκριθεί η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού  Ταμείου Χανίων – Άκυρα και τα πρόστιμα;

Τα πάνω – κάτω φέρνει η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει επιχειρήσεις του παλιού λιμανιού των Χανίων κατά απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο παλιό λιμάνι και στην περίοδο του Χειμώνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είχε ληφθεί το 2013 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης .

Όμως κατά των αποφάσεων προσέφυγαν περίπου 30 επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι – όπως επεσήμαναν και στο Flashnews.gr – συμφωνούν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στην χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού στην διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά η απαγόρευση και τον Χειμώνα είναι καταστρεπτική για τις επιχειρήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα τονίζουν ότι τους ενδιαφέρει να επιτρέπεται μόνο η στάθμευση στην πλατεία Κατεχάκη.

Το ΣτΕ συνεδρίασε το 2014 επι των συγκεκριμένων προσφυγών και δύο χρόνια μετά εκδόθηκε απόφαση με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις κάποιων επιχειρηματιών (όπως είχε δημοσιευθεί πριν από δύο μήνες) για τυπικούς λόγους, αλλά όπως αποκαλύπτει το Flashnews.gr έγιναν αποδεκτές οι προσφυγές  πέντε επιχειρήσεων.

Περιληπτικά και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ (την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην συνέχεια) για να είναι νόμιμη η απόφαση 8797/3-7-2013 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με την οποία εγκρίθηκε η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, θα έπρεπε να είχε δημοσιευθεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθώς αφορά ρυθμίσεις που σχετίζονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μάλιστα στην απόφαση επισημαίνεται πως ακυρώνονται και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων σε εφαρμογή της απόφασης που τελικά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δείτε τα βασικά έγγραφα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που φέρνει ανατροπή και στους σχεδιασμούς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και δικαιώνει τους επιχειρηματίες οι οποίοι τονίζουν πως λόγω των καιρικών συνθηκών επιβάλλεται μόνο στην διάρκεια του Χειμώνα να έχουν πρόσβαση στο παλιό λιμάνι όλοι όσοι το επιθυμούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook