Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι “Μέρες έκφρασης & δημιουργίας του TEACHERS4EUROPE”, διήμερο παιδαγωγικών και πολιτισμικών παρεμβάσεων με ευρωπαϊκή διάσταση από μαθητές και εκπαιδευτικούς  που υλοποιήθηκε στις  8 και 9 Δεκεμβρίου  στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο με την συνδιοργάνωση  του Δήμου Ηρακλείου με πρωτοβουλία των πρεσβευτών της δράσης στην Ανατολική Κρήτη σε συνεργασία με την  Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και την Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έκανε το 2011 ένα δυναμικό ξεκίνημα στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρωτοβουλία του κ. Αργύρη Περουλάκη ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έως σήμερα.

 Ο στόχος της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe”  που αποτελεί  αποκλειστικά εθνική πρωτοβουλία, είναι να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ο απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαμόρφωση των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο. Στo δίκτυο Teachers4Europe συμμετέχουν 1000 περίπου εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

Για το σχολικό έτος 2016-2017 η  “ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ” είναι η κομβική έννοια , το νήμα που θα συνδέσει  τα μέλη  του ΔΙΚΤΥΟΥ Τ4Ε στην ανατολική Κρήτη, παλιούς  και νέους Τ4Ε, αλλά και φορείς, συλλογικότητες, δομές της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης  που δραστηριοποιούνται με ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε παρεμβάσεις  που θα στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν, να διαμορφώσουν και να συνδέσουν ενεργούς Ευρωπαίους  πολίτες, αναδεικνύοντας επιπλέον ιδιαίτερες δομές, πρωτοβουλίες και έργα με ευρωπαϊκή διάσταση της  τοπικής κοινότητας και ευρύτερα του νησιού.

Το διήμερο παρεμβάσεων ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE σηματοδότησε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου την επίσημη έναρξη των δράσεων  του δικτύου στην Ανατολική Κρήτη για το τρέχον σχολικό έτος  που θα είναι ανοικτές σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα,  αλλά και σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για θέματα με ευρωπαϊκή διάσταση.  Ήταν αφιερωμένο στον μύθο της Ευρώπης και τις  επιρροές του καθώς και στην παιδαγωγική του αξιοποίηση στην σχολική πράξη με αφετηρίες από την κινητή έκθεση του Δήμου Ηρακλείου “Η αρπαγή της Ευρώπης”.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις με κεντρικό θεματικό άξονα: “Δυνατότητες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Δικτύωση και Ενεργοί Ευρωπαίοι Πολίτες” από τις Ambassadors της δράσης κ.Δρακάκη Μαρία, Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Κουσκουρίδα Φραγκούλα Διευθύντρια 5ου Δ.Σ Ν. Αλικαρνασσού , κ Γκινούδη Αθηνά , Διευθύντρια Γυμνασίου Γαζίου  από τον  κ.  Γιώργο Βλαχάκη Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης με αναφορά στη  συμμετοχή της πόλης του Ηρακλείου στο δίκτυο της UNESCO : Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ,από τον Εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού  κ. Gan Andrea Paolo Garancin για την στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου Ηρακλείου, από τον κ. Αδαμάκη Στέλιο, συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ιδέα και ανάπτυξη της κινητής έκθεσης “Η αρπαγή της Ευρώπης” του Δήμου Ηρακλείου. 

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής από συγγραφείς-εκπαιδευτικούς μέλη του δικτύου, καθώς και παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού και παραγόμενων με αφετηρία από τον μύθο της Ευρώπης και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ομάδα εκπαιδευτικών του 23ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και ομάδα πρεσβευτών  του δικτύου Τ4Ε.

Την έναρξη των πολιτισμικών και παιδαγωγικών παρεμβάσεων «ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE»  που πραγματοποιούνται με την συνεργασία και την υποστήριξη, του Υπουργείου Παιδείας    της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο και του EUROPE DIRECT της περιφέρειας Κρήτης χαιρέτησαν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου  ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Άρης Περουλάκης, η Επιστημονική Συνεργάτης της δράσης  T4E κ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ  Γιώργος Περικλειδάκης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αποστολάκης, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν έντυπο ενημερωτικό  υλικό που έχει παραχθεί και προσφέρθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook