Με την παρουσία, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντoνή, όλων σχεδόν των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και την παρουσία εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,o πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.

Επίσης, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδροι και εισαγγελείς, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

Αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε», ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό δηλητήριο» σε μια εποχή που όπως είπε, «όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν.Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές. 

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ό,τι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

«Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής, ούτε ένας συνταγματολόγος, ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος».

Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της διάταξης αυτής τώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook