Στην ανάγκη μακροχρόνιου προγραμματισμού και σαφούς στόχευσης ώστε να καταστεί το αγαθό «πολιτισμός» ως βαριά βιομηχανία της χώρας μας και εξαγώγιμο προϊόν, αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Π.Ε. Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην ημερίδα της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με θέμα «το πολιτιστικό επιχειρείν ως εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν».  

«Συχνά ακούμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και ότι θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προβολή και στην ανάπτυξή του. Στην πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του ελληνισμού όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά και στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού, των αξιών και των ιδανικών που αυτός εμπεριέχει. Οι αναφορές αυτές όταν ακούγονται από το στόμα ενός ξένου ηγέτη του μεγέθους του Προέδρου των Η.Π.Α. μας γεμίζουν με υπερηφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΝΔ.
 
Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε «Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις το οικονομικό προϊόν “πολιτισμός” ως βιομηχανία και μάλιστα βαριά όταν στερείται μακροχρόνιου προγραμματισμού και στόχευσης και κυρίως όταν αγνοεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτών που εργάζονται σε αυτή και αυτών που θέλουν να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν. Δυστυχώς όπως όλοι σχεδόν οι τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας έτσι και ο πολιτισμός είναι ασφυκτικά δεσμευμένος από την κρατικίστικη αντίληψη. Ο χώρος του πολιτισμού και η διαμόρφωση ενός θελκτικού προϊόντος στερείται δημιουργικής, καινοτόμας και πρωτοποριακής σκέψης. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να συνδέσουμε τον πολιτισμό με το δημιουργικό επιχειρείν. Η αντίληψη αυτή, της διασύνδεσης δηλαδή του πολιτισμού με την επιχειρηματικότητα, θεωρείται από πολλούς ως αιρετική, ως κακόβουλη ή ακόμα περισσότερο ως αντιπατριωτική. 

Κι όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει δράση είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις κρατικές αρχές τότε τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα» επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το έργο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», το κέντρο πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», την ύπαρξη δεκάδων θεατρικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, ακόμη και τον κλασικό Μαραθώνιος των Αθηνών που με τις ιδιωτικές χορηγίες και την δημιουργική σύμπλευση κρατικών και ιδιωτικών φορέων έχει αποκτήσει μεγάλη εμβέλεια και αποδοχή. 

«Φαίνεται επομένως από τα παραπάνω ότι η ενδυνάμωση του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος με την συμμετοχή ιδιωτών και την καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος  είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξή του. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να βελτιωθούν γενικά οι όροι που κάποιος ασκεί επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας. Δεν θέλω να κάνω εκτενή αναφορά στην καθίζηση των όποιων επιχειρηματικών προσπαθειών έχουν γίνει επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αυξανόμενη φυγή χιλιάδων επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι καθυστερήσεις ή αναβολές επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και η SOCAR είναι αυταπόδεικτα γεγονότα. 

Σήμερα δεν μιζεριάζουμε ούτε αναδεικνύουμε την παρακμή. Σήμερα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε δημιουργικά και με ελπίδα για το πως θα καταφέρουμε το “πολιτιστικό προϊόν” MADE IN GREECE να είναι κορυφαίο στον κόσμο» τόνισε ο Γραμματέας.

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε «πιστέψτε με μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πάμπολλες μικρές πρωτοβουλίες που δείχνουν το δρόμο. Ως επί το πλείστο, αποτελούν συνέργειες πολιτιστικού και τουριστικού επιχειρείν και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό όταν ο χώρος στον οποίο αναφερόμαστε, η Ελλάδα, διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη βιοποικιλότητα, την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ακτογραμμή, ένα μοναδικό φυσικό ανάγλυφο και κυρίως μια μοναδική ιστορία με αξιακό περιεχόμενο αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαπιστώνουμε επομένως ότι ακόμα και κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες υπάρχει αξιόλογο δυναμικό στο χώρο του πολιτισμού που κινείται, δημιουργεί και επιχειρεί. Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργικοί άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα και να συνδυάσουν τον πολιτισμό με διάφορες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης των πολιτιστικών μας θησαυρών». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook