Η Αυστρία θα αντιταχθεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα που θα βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες Σάββατο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε στην παρούσα μορφή το προσχέδιο συμπερασμάτων (της συνόδου), το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία», σχολίασε ο Κουρτς σε συνέντευξή το στο αυστριακό πρακτορείο APA.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης, το οποίο αφορά πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Ο Κουρτς επιθυμεί να αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου «το πάγωμα των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία. «Έχουμε ήδη πει στους εταίρους μας ότι η Αυστρία δε μπορεί να υιοθετήσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην παρούσα μορφή», διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος κατήγγειλε τα πλήγματα που έχει επιφέρει η τουρκική κυβέρνηση «στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Αυστρία ανήκει στο κλαμπ των σκληρών σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, το οποίο ακολούθησε μαζική καταστολή και δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις.

Στα τέλη Νοεμβρίου το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την κατ’ αρχάς αναστολή των διαπραγματεύσεων, ένα ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό.

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook