Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ιατρικό τουρισμό που αναπτύσσεται ταχύτατα διεθνώς, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και ξενοδοχειακές υποδομές. Εδώ και χρόνια εκατοντάδες ξένοι από τον Κανάδα μέχρι την Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τις ΗΠΑ και πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζουν τις διακοπές τους με ιατρικές πράξεις που αφορούν κυρίως την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις. 

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης Ματθαίος Φραιδάκης, ο οποίος παρακολουθεί ζευγάρια από το εξωτερικό εδώ και δύο δεκαετίες είπε στην “Π”: “Κάθε χρόνο προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε 150-200 ζευγάρια από το εξωτερικό. Εχουμε ζευγάρια από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αφρική. Ερχονται εδώ και κάνουν διακοπές από μια εβδομάδα έως είκοσι μέρες σε ξενοδοχεία της πόλης ή σε άλλους νομούς και στη συνέχεια φεύγουν και τους παρακολουθεί πλέον ο δικός τους γιατρός στην πατρίδα τους”. 

Γιατί αναζητούν αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα; 

Ο κ. Φραιδάκης εξηγεί: 

“Εχουμε ευνοϊκό νομικό πλαίσιο, εξειδικευμένες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξωσωματικές, καλή ξενοδοχειακή υποδομή. Επιπλέον οι τιμές των ιατρικών αυτών τεχνικών είναι σαφώς οικονομικότερες από τις αντίστοιχες πράξεις για παράδειγμα στην Αμερική ή την Ελβετία”. 

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, ενώ η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερα έχει άριστες προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ουσιαστικά η επίσημη πολιτεία δεν ενισχύει αυτές τις προσπάθειες και περιορίζεται στην διοργάνωση ημερίδων και μάλιστα προσκαλώντας ομιλητές που δεν έχουν ουσιαστικά σχέση με το αντικείμενο του ιατρικού τουρισμού. 

Διακοπές και πλαστική χειρουργική 

Πολλούς ασθενείς από το εξωτερικό έχει και ο πλαστικός χειρουργός του Opsis Climical Γιάννης Λιαπάκης, ο οποίος ανέφερε: “Το μέλλον βρίσκεται στον ιατρικό τουρισμό. Εχουμε στην Κρήτη τουρίστες οκτώ μήνες το χρόνο. Εχουμε καλό κλίμα, καλά ξενοδοχεία, καλές υπηρεσίες συγείας, όλες δηλαδή τις προϋποθέσεις για να τον στηρίξουμε”. 

Ο πλαστικός χειρουργός προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πελάτες από την Σαουδική Αραβία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, την Αγγλία, τη Γαλλία κ.α. 

“Κάνουμε μη επεμβατικές πλαστικές επεμβάσεις (μπότοξ, υαλουρονικό κ.ά.) σε χώρους εντός των ξενοδοχείων, αλλά και επεμβάσεις που γίνονται στο χώρο του ιατρείου ή μιας κλινικής όπως είναι η αυξητική στήθους, το λίφτινγκ προσώπου, η κοιλιοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, η εμφύτευση μαλλιών. Οι ασθενείς μας δεν είναι μόνο γυναίκες αλλά και πολλοί άνδρες. 

Οπως λέει ο κ. Λιαπάκης, υπάρχουν ιατρικά πακέτα για διαμονή 4, 7 ή 15 ημερών και σίγουρα είναι ένας κλάδος σταθερά αναπτυσσόμενος με άριστες προοπτικές. Αλλωστε, μεγάλος αριθμός πλαστικών χειρουργών προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην Κρήτη. 

“Την προ κρίσης εποχή, το 60%-70% των ασθενών μας ήταν από το εξωτερικό κυρίως την Κύπρο, την Βρετανία και την Ολλανδία” μας είπε ο ιατρικός διευθυντής της “Εμμετρωπία” Γιάννης Ασλανίδης, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει αν και η χώρα μας έχει χάσει την καλή της φήμη σε κάποιο βαθμό. 

Ο ίδιος είπε ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για επεμβάσεις διόρθωσης καταρράκτη, διόρθωσης μυωπίας, αστιγματισμού κ.ά., καθώς η Κρήτη είναι γνωστή διεθνώς για τις πρωτοπόρες οφθαλμολογικές επεμβάσεις που παρέχει και την ιατρική γνώση που υπάρχει. “Επιπλέον” λέει ο κ. Ασλανίδης, “το κόστος για τους ξένους είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι πολλές φορές στην πατρίδα τους”. Ο Γ. Ασλανίδης υπογραμμίζει πάντως ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, την στιγμή που σε άλλες χώρες επιδοτούνται οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο για εκείνους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Εφημερίδα “Πατρις”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook