Στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί η οικονομική κρίση όλο και περισσότερες έγκυες γυναίκες για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Η τάση αυτή καταγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου το 2010 ο αριθμός των τοκετών έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής Γιάννη Ματαλλιωτάκη, πέρυσι έγιναν στο ΠΑΓΝΗ 1.453 τοκετοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από τους μισούς τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις ιδιωτικές κλινικές. Αριθμός σημαντικά αυξημένος, καθώς το 2009 οι τοκετοί στο ΠΑΓΝΗ, όπως αναφέρει, ήταν 1.200 περίπου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι λόγοι αύξησης των τοκετών είναι κυρίως τρεις: Η οικονομική κρίση, που οδηγεί όλο και περισσότερα ζευγάρια στα δημόσια νοσοκομεία, το γεγονός ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί Μονάδα Νεογνών, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές, αλλά και η παρατηρούμενη αύξηση των τοκετών από αλλοδαπές γυναίκες.

Σύμφωνα με τον κ. Ματαλλιωτάκη, τρεις με τέσσερις στις δέκα γυναίκες που γεννούν στο ΠΑΓΝΗ είναι αλλοδαπές. Κάτι που επιβεβαιώνει όχι μόνο τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που ζουν στην Κρήτη, αλλά και το ότι τα ζευγάρια αλλοδαπών εξακολουθούν να αποκτούν περισσότερα παιδιά από τα ελληνικά, τα οποία περιορίζονται σε ένα ή δύο στην πλειοψηφία τους. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, πολλές από τις αλλοδαπές γυναίκες που πάνε στο Πανεπιστημιακό για να γεννήσουν δεν τις παρακολουθεί συστηματικά γιατρός και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν είναι ασφαλισμένες, με συνέπεια να επιβαρύνεται οικονομικά το νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook