Σε … πασαρέλα, από όπου θα παρελάσουν δεκάδες εκπροσώποι φορέων και παραγόντων της αγοράς που θα μετάσχουν στον διάλογο για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, μετατρέπεται από το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών. Την σύμφωνα με το PROTO THEMA, έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα κηρύξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις γκρίνιες και τα παράπονα που θα προλάβει να ακούσει, ο υπουργός Οικονομικών θα αντιτείνει… υποσχέσεις και «καλές προθέσεις» για φοροελαφρύνσεις –και όχι μόνο:

– θα ξεκαθαρίσει (όπως νωρίτερα έκανε και με δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου) ότι η διάταξη που ενεργοποιείται από σήμερα, για σύλληψη με διαδικασίες αυτοφώρου όσων χρωστούν στο δημόσιο, θα «στοχεύσει» μόνον όσους έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και δεν πληρώνουν, και όχι μικροοφειλετες των 5.000 ή 10.000 ευρώ.

– θα ζητήσει εναλλακτικές προτάσεις για μέτρα και φόρους που θα ελαφρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους ή θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά ήδη τρία σενάρια προκειμένου να ανακουφίσει καταναλωτές και αγορά. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μειώσεις των συντελεστών, ακόμα και για πράσινο, χαμηλότερο ΦΠΑ.

Ειδικότερα συζητείται:

– η καθιέρωση \”πράσινου\” συντελεστή ΦΠΑ της τάξης πχ του 1,2% η 3%, όπου θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

– καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Έτσι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση,

στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλα άλλα προυόντα και υπηρεσίες. Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10%, που θα δώσει μικρή ανάσα όπως στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.

– εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%, τον οποίο φαίνεται να επιζητά πλέον (αντί να μάχεται) και ο εμπορικός κόσμος. Στην περίπτωση αυτή θα ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τιμολόγια ΔΕΚΟ αλλά θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook