Δέκα ώρες διήρκεσε η ανάκριση του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ από την αστυνομία, στη διάρκεια της οποίας προέκυψε ότι ο 32χρονος που σκόρπισε τον θάνατο στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια σχεδίαζε και άλλα χτυπήματα. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τις αρχές, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπρέιβικ σκόπευε να επιτεθεί στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, καθώς και στο Παλάτι για συμβολικούς λόγους.

Σύμφωνα με το BBC, ο δικηγόρος της αστυνομίας Πάαλ-Φρέντρικ Γιορτ Κράμπι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, παραδέχθηκε όμως ότι ο 32χρονος μίλησε στους αστυνομικούς και για άλλους στόχους.

«Θα έλεγα ότι στα σχέδιά του υπήρχαν κι άλλοι στόχοι, όμως τη συγκεκριμένα ημέρα (σ.σ. στις 22 Ιουλίου) μόνο αυτές τις δύο (επιθέσεις) έφερε εις πέρας» δήλωσε ο Γιορτ Κράμπι, τονίζοντας ότι ο Μπρέιβικ δείχνει «πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί, πολύ πρόθυμος να δώσει εξηγήσεις».

Χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές της, η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο Μπρέιβικ σχεδίαζε να επιτεθεί στο Παλάτι, λόγω του συμβολισμού του, αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος, εξαιτίας του μίσους που νιώθει για το κόμμα.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η αστυνομία εξετάζει διεξοδικά τους στόχους που περιγράφονται στο μανιφέστο το οποίο ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο Νορβηγός τρομοκράτης λίγο πριν τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου.

Στα ύψη η δημοτικότητα

Μετά τις επιθέσεις η δημοτικότητα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Πάνω από τέσσερις στους δέκα Νορβηγούς (ποσοστό 41,7%) εκφράζουν την υποστήριξή τους στο κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διήμερο 29-30 Ιουλίου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 11,1 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Το Προοδευτικό Κόμμα (λαϊκιστική δεξιά) του οποίου ήταν μέλος ο δράστης των επιθέσεων, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, μέχρι το 2006, υποχωρεί κατά τρεις μονάδες και πέφτει στο 16,5%. Σημαντική είναι και η πτώση του Συντηρητικού Κόμματος που από 28,5% τον Ιούνιο βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται στο 23,7%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook