Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον και τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και στις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν για τη χώρα του, πήρε την απόφαση για πρόωρες εκλογές στις 20 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αναφέρουν Τα Νέα. Το παρασκήνιο της λήψης αυτής της απόφασης αποκαλύπτει σε άρθρο στην «El Pais» ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Χαβιέρ Κασκέιρο, ο οποίος αναφέρεται σε «ένα μυστικό καλά κρυμμένο για πολύ καιρό».

Μπορεί, γράφει, τώρα πολλοί να ισχυρίζονται ότι το γνώριζαν. Δεν είναι αλήθεια. Το ήξεραν ελάχιστοι. Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν μια απόφαση την οποία μελετούσε και προγραμμάτιζε εδώ και καιρό. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Οπως επίσης είναι σαφές, προφανές και λογικό ότι είχε συζητήσει εκτενώς αυτό το σχέδιο με τον νέο υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την πρωθυπουργία, τον Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα καθώς και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο. Μέχρι εκεί, όμως – τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν ιδέα για το τι πραγματικά διαμειβόταν στις συζητήσεις αυτές.

Σκηνή: Παρασκευή, 29η Ιουλίου, υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης στο Μέγαρο Μονκλόα, ώρα 11.45. Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τη συνεδρίαση ανακοινώνοντας στους παρόντες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα μέσα Νοεμβρίου. Τα τηλέφωνα των παρευρισκομένων παίρνουν φωτιά. Οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν σαστισμένοι και αποφεύγουν τα σχόλια – κάποιοι, οι πιο ενημερωμένοι σκέφτονται ότι προλαβαίνουν να κλείσουν ορισμένα επείγοντα θέματα. Ο Θαπατέρο σηκώνεται και ετοιμάζεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Ολοι καταλαβαίνουν ότι οι διακοπές τους αυτό το καλοκαίρι θα είναι μικρές – το επόμενο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίζεται για τις 19 Αυγούστου. Ο Θαπατέρο συζητούσε για καιρό τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της σημαντικής απόφασης με μια μικρή ομάδα στελεχών του κόμματος και φίλων. Η 20ή Νοεμβρίου όμως καθορίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο καθοριστικός παράγων ήταν η Ελλάδα. «Ούτε αρνητικά προαισθήματα ούτε μεγάλες συζητήσεις ούτε έντονες πιέσεις, το πιο σημαντικό ήταν το μέλλον και η διάσωση της Ελλάδας και το πώς οι σχετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν», λέει κάποιος που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η τελική απόφαση. Εκεί όπου κρίθηκαν όλα, ήταν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την 21η Ιουλίου. Ο Θαπατέρο το θυμάται με εμφανή ανακούφιση: «Αν σας διηγόμουν τι έγινε…», σχολίασε στους δικούς του ανθρώπους.

Ο Θαπατέρο, ο Ρουμπαλκάμπα και ο Μπλάνκο πέρασαν εβδομάδες, αν όχι μήνες, μελετώντας το ημερολόγιο. Κατ\’ αρχάς, θα μπορούσαν να γίνουν τον Μάρτιο, οπότε και ήταν προγραμματισμένες; Οχι. Κατέληξαν στο να έχουν ολοκληρωθεί τα πιο επείγοντα προγράμματα της κυβερνητικής πολιτικής έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο να πραγματοποιηθεί το τελικό σπριντ της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν τους προβλημάτισε όμως μόνο ο μήνας των εκλογών αλλά και η ημερομηνία. Ο Ρουμπαλκάμπα δεν ήθελε τον Οκτώβριο καθώς επιθυμούσε να υπάρχει περισσότερος χρόνος ώστε να γίνει αποδεκτός ως ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών.

 Υπήρχε όμως και ένα άλλο θέμα, ότι αν οι εκλογές διεξάγονταν τον Οκτώβριο θα σταματούσαν πιο νωρίς οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης (νομοθετικά διατάγματα και νόμοι που παρότι φαίνονται μικρής σημασίας, θα έχουν μεγάλη επίδραση στην ισπανική κοινωνία). Και ο Οκτώβριος είναι σημαντικός για να ολοκληρωθεί η προώθησή τους. Ο Μάρτιος ήταν πολύ μακριά, ο Οκτώβριος πολύ κοντά. Η 20ή Νοεμβρίου θεωρήθηκε η μέση οδός, η οποία θα επιτρέψει στον Ρουμπαλκάμπα να κάνει την προεκλογική εκστρατεία που έχει καταστρώσει με το επιτελείο του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook