Ένα νεαρός Αυστραλός, ο Luke Brett Moore, είχε μόλις χάσει τη δουλειά του όταν ξάφνου ανακάλυψε ότι η τράπεζά του, του είχε δώσει από λάθος απεριόριστη πίστωση.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να την αφήσει να πάει χαμένη κι όπως εξηγεί, μιλώντας στο BBC, ξεκίνησε να ξοδεύει δίχως σταματημό. Μέχρι που μια μέρα του χτύπησαν την πόρτα…

«Φαίνεται απίστευτο, αλλά ποτέ δεν είχα πρόθεση να πάρω όλα τα χρήματα από την τράπεζα και να μην τα ξεπληρώσω», παραδέχεται και ξεκινά την αφήγηση των όσων συνέβησαν:

«Αρχικώς, το 2010, είχα έναν συνηθισμένο τραπεζικό λογαριασμό. Το στεγαστικό δάνειο, η ασφάλιση υγείας μου και οι λογαριασμοί πληρώνονταν από αυτόν. Είχα ένα πολύ άσχημο αυτοκινητιστικό ατύχημα και ο μισθός μου άρχισε να πηγαίνει σε άλλη τράπεζα. Δεν μπορώ να θυμηθώ τις ακριβείς περιστάσεις γιατί αυτό συνέβη. Την πρώτη βδομάδα ανησυχούσα καθώς δεν υπήρχαν λεφτά για την πληρωμή του δανείου. Τι θα έκανα; Όμως κατόπιν η πληρωμή έγινε από το λογαριασμό και σκέφτηκα ‘Ουφ, όλα καλά’.

Κι έπειτα, το επόμενο 15νθημερο, τα επόμενα 500 δολάρια του στεγαστικού δανείου πληρώθηκαν. Αυτό συνεχίστηκε για 12 μήνες χωρίς η τράπεζα να πει τίποτα, όμως υπήρχε υπερ-ανάληψη από τον λογαριασμό μου.

Κάπου την εποχή εκείνη, τηλεφώνα στην εταιρεία του στεγαστικού και είπα «Γεια σας, μπορείτε να χρεώσετε απευθείας 5.000 δολάρια από τον λογαριασμό μου;». Και μετά, μερικές μέρες αργότερα είδα 50.000 δολάρια. Και εγκρίθηκαν και τα δύο ποσά.

Ήμουν σοκαρισμένος. Βρέθηκα με πρόσβαση σε απίστευτα μεγάλη γραμμή πίστωσης.

Όχι πολύ καιρό μετά, αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο, μια Alfa Romeo 156. Μετά πήρα ένα Hyundai Veloster. Ήταν ένα από αυτά τα τρελά τρίθυρα πράγματα με γυάλινη οροφή. Το αγόρασα προκειμένου να πάω μέχρι το Σίδνεϊ να αγοράσω μια Maserati. Κόστιζε μόλις 36.000 δολάρια.

Ήταν μια τρελή περίοδος για μένα. Ήμουν ένας νέος και ανόητος 22χρονος και δεν σκεφτόμουν καθαρά. Είχα μόλις αναρρώσει από το ατύχημα και βρέθηκα άνεργος για πρώτη φορά από τα 14 μου. Είχα χωρίσει από την αγαπημένη μου από το Λύκειο μετά από 4 χρόνια και έψαχνα πώς θα ξεκινήσω και πάλι τη ζωή μου κάπου αλλού.

Έτσι μετακόμισα στην Χρυσή Ακτή (Gold Coast). Πετάχτηκα στον Παράδεισο των Σέρφερ για μια βδομάδα για διακοπές. Και ένιωσα άνετα εκεί και κατέληξα να μείνω.

Ήταν φοβερά. Πέρασα πολύ καλά εκεί, αυτό είναι σίγουρο. Έκανα απλά ό,τι θα έκαναν οι περισσότεροι νέοι άντρες σε αυτήν την ηλικία κι έχουν ένα κουβά μετρητά, θα διασκέδαζαν και θα έκαναν πάρτι.

Πήγα σε στριπ κλαμπ και ξόδεψα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε γυναίκες, αλκοόλ, κοκαΐνη κι οτιδήποτε άλλο.

Κάθε φορά που ζητούσα από την τράπεζα να μου δανείσει περισσότερα λεφτά, δεν περίμενα ιδιαίτερα να το κάνουν, κι όμως το έκαναν!».

Όπως αποδείχτηκε, από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2012, ο Moore έχει κάνει πάνω από 50 αναλήψεις, συνολικού ύψους 1.988.535 δολαρίων! Και τότε όλα ήρθαν τα πάνω κάτω:

«Καθόμουν στην κρεβατοκάμαρά μου, πίσω στο σπίτι με τη μαμά μου στο Goulburn όταν άκουσα να χτυπούν το παράθυρο. Μέχρι να φτάσω στην εξώπορτα, η αστυνομία βρισκόταν μέσα. Είχαν σχεδόν σπρώξει τη μητέρα μου σε έναν τοίχο και έχωσαν μια βιντεοκάμερα στο πρόσωπό μου. Ήταν όλοι οπλισμένοι σαν να πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι ένας τρελός γκάνγκστερ.

Ούρλιαζαν και μου έλεγαν ότι συλλαμβάνομαι και πήγαν μέσα στο σπίτι και πήραν ό,τι ήταν στην ιδιοκτησία μου. Με συνέλαβαν και με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Πέρασα τη νύχτα στα κρατητήρια Goulburn. Την επόμενη μέρα πήρα μου χορηγήθηκε εγγύηση από δικαστή.

Μερικά χρόνια μετά, κρίθηκα ένοχος για την αποκόμιση οικονομικού κέρδους από εξαπάτηση. Καταδικάστηκα για 4,5 χρόνια».

Όπως εξηγεί, δεν περίμενε ότι θα καταλήξει στη φυλακή, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στους δικηγόρους. Τα χρόνια στη φυλακή ήταν απαίσια για τον ίδιο. Τελικά αποφυλακίστηκε μετά από 6 μήνες, καθώς μετά από έφεση κρίθηκε αθώος, καθώς σύμφωνα με το νόμο στην Αυστραλία, δεν είχε υποχρέωση να ενημερώνει την Τράπεζα για το τι έκανε.

«Ο δικαστής είπε ότι ήμουν ανέντιμος, αλλά δεν ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα ηθικά σφάλματα οδηγούς σε ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή και χάνουν την ελευθερία τους». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook