Στην ανησυχητικά δραστική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία και στον μεγάλο ρυθμό θυμάτων, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου και 17 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Απίστευτες καταγγελίες για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία!! 1.000 θύματα ετησίως!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μαστίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία. Ένας στους δέκα νοσηλευόμενους εκδηλώνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του λοίμωξη, ενώ ως βασική αιτία φαίνεται να είναι η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων στους ασθενείς, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει πιο ανθεκτικά τα παθογόνα μικρόβια. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 11% των ασθενών σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες που υποβάλλονται σε χειρουργείο αναπτύσσουν μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια κάποιας εγχείρησης. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΕΣΥ φτάνει στο 9%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6%. Εκτός από την προσεκτική χρήση αντιβιοτικών, η εμμονή στην καθαριότητα και την υγιεινή είναι βασικοί παράγοντες για τη μείωση της εξάπλωσης των δυνητικά θανατηφόρων πολυανθεκτικών βακτηρίων.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, το 55% των λοιμώξεων καταγράφεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι νοσηλευόμενοι στη χώρα μας λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους με αποτέλεσμα να γίνονται τα παθογόνα μικρόβια ακόμα πιο ανθεκτικά.

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων συμβάλλουν στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία». Σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στην αύξηση των λοιμώξεων αποτελούν η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υγειονομικού υλικού, ιματισμού και εξοπλισμού, αλλά και υποδομής».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Η αποτροπή των χειρουργικών λοιμώξεων απαιτεί ένα εύρος προληπτικών μέτρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Έχει η Ελλάδα ενσωματώσει τις οδηγίες αυτές στη λειτουργία των νοσοκομείων;

2. Θεωρείτε ότι υγιεινή στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο, σήμερα, πληροί τις απαραίτητες για το χώρο προδιαγραφές;

3. Καθώς υπάρχει έλλειψη των αντίστοιχων στοιχείων από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι έλεγχοι που γίνονται σε αυτά είναι επαρκείς έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση που επικρατεί και στα ιδιωτικά νοσοκομεία από υγειονομικής και ιατρικής πλευράς;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook