Μια πολύ πρωτότυπη εναλλακτική που γυρνά τις οικονομίες στην ανταλλακτική μορφή – κατά το ήμισυ τουλάχιστον – δίνει η Κούβα στην Τσεχία, για να ξεπληρώσει το ύψους 276 εκατ. δολαρίων χρέος της: Μιας και το ταμείο του κράτους είναι μείον, αλλά οι αποθήκες γεμάτες, προτείνει την ανταλλαγή του χρέους με το διάσημο κουβανέζικο ρούμι! 

Την κατάθεση της επίσημης πρότασης εκ μέρους του κράτους της Καραϊβικής επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πράγας, τονίζοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που όντως προχωρήσει σε συμφωνία, τότε οι ανάγκες της Τσεχίας σε ρούμι θα καλυφθούν για περισσότερο από έναν αιώνα. Αν και οι Τσέχοι προτιμούν την μπύρα, πέρυσι έκαναν εισαγωγή ρούμι από την Κούβα αξίας σχεδόν 2 εκατ. δολαρίων…

Το χρέος δημιουργήθηκε επί Ψυχρού Πολέμου, όταν τόσο η Κούβα όσο και η ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία ήταν και οι δύο μέλη του «κομμουνιστικού μπλοκ», υπό την ΕΣΣΔ. 

Προς το παρόν πάντως, η τσεχική κυβέρνηση δηλώνει πως θα προτιμούσε τουλάχιστον το μισό από το χρέος να αποπληρωθεί σε μετρητά, ενώ έχει ήδη απορρίψει την προσφορά της Κούβας να το ανταλλάξει με φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς αυτά δεν έχουν την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών οικονομικών σχέσεων που συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει προτείνει να ανταλλάξει χρέος ύψους 8 εκατομμυρίων λιρών με προϊόντα από τζίνσενγκ, ένα βότανο που θεωρείται «θαυματουργό» και η Ρωσία πρόσφερε ένα πυρηνικό υποβρύχιο και δύο μαχητικά τύπου MiG για να ξεπληρώσει χρέος 100 εκατ. δολαρίων προς την Νέα Ζηλανδία, το 1993. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook