Καταγωγή από την Κρήτη έχει, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού The Atlantic, o λεγόμενος «Αμερικανός ηγέτης του ISIS» ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της εξτρεμιστικής, ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Γεωργελάς ή Γεωργιλάκης (όπως αναφέρει το όνομά του στο facebook) φέρεται να γεννήθηκε το 1983 και να ασπάστηκε το Ισλάμ το 2001. Ζούσε με την οικογένειά του στο Τέξας όπου μάλιστα καταδικάστηκε σε 34 μήνες φυλάκισης για τη στήριξη ενός site που καλούσε σε τζιχάντ – ιερό πόλεμο.

Οι ελληνοαμερικανοί γονείς του, Τίμοθι και Μάρθα, ζουν στο Τέξας μαζί με τα δυο παιδιά του Γεωργελά καθώς και τη γυναίκα του, την οποία εγκατέλειψε όταν αφοσιώθηκε στις μάχες που έδινε το Ισλαμικό Kράτος στη Συρία.

Ο παππούς του, Γιάννης Γεωργελάς τραυματίστηκε δυο φορές στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ και ο πατέρας του υπηρέτησε για χρόνια στον αμερικανικό στρατό.

Σε μικρή ηλικία ο Γιάννης Γεωργελάς μετακόμισε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Αγγλία, όπου άρχισε να ασχολείται με τη θρησκεία επισκεπτόμενος συχνά ορθόδοξες εκκλησίες πριν ασπαστεί το Ισλάμ.

Ο επονομαζόμενος πλέον Γιαχία αμπού Χασάν, φέρεται να ζει σήμερα κοντά στο Χαλέπι της Συρίας και χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανάμεσα στα στελέχη του ISIS που τον αποκαλούν «δάσκαλο» και «ηγέτη».

Θεωρείται από πολλούς σαν επικεφαλής του μηχανισμού προπαγάνδας και επιμόρφωσης του ISIS ενώ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον προσηλυτισμό αρκετών μελών που ήρθαν από χώρες της Δύσης να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Το μακροσκελέστατο άρθρο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή του Γεωργελά από τα παιδικά χρόνια και την επαφή του με τα ναρκωτικά μέχρι το πέρασμα στον τζιχαντισμό και τις μάχες στις οποίες συμμετείχε με τον ISIS, τον σοβαρό τραυματισμό του κοντά στο Χαλέπι αλλά και την προσωρινή σύλληψή του από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό

Σύμφωνα πάντα με το The Atlantic o Γεωργελάς είναι από τους εμπνευστές του χαλιφάτου, για τη δημιουργία του οποίου μάχονται οι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους και σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των καταζητούμενων για τη συμμετοχή του στο ισλαμικό Κράτος.

Για την ακρίβεια το όνομα του φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του λεγόμενου Kill list με τους ανθρώπους που ο αμερικανικός στρατός ζητά… νεκρούς ή ζωντανούς.

Ολόκληρο το δημοσίευμα στο περιοδικό The Atlantic

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook