Με αφορμή την επικείμενη άφιξη των 2000 προσφύγων στην Κρήτη έγινε εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών των Χανίων σχετικά για το αν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα μας τοσο όσον αφορά την κοινωνία όσο και την υγεία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, θέλοντας κατά κύριο λόγο να συμβάλει στο άνοιγμα και την εξέλιξη του απαραίτητου διαλόγου και της έγκυρης ενημέρωσης που οφείλεται στους δημότες από την πλευρά του Δήμου.

Επίτημοι ομιλητές ήταν η Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Στήριξη των Παιδιών των Προσφύγων καθώς και ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, γιατρός, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και ο κ.Τερζίδης μέλος του ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την ίδια τους την υγεία και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πάρει μέτρα.Υπάρχει ήδη από τον Μάιο επιδημιολογική επιτήρηση παρατηρούμε, δηλαδή όλες τις πιθανές επιδημίες στους καταυλισμούς και αναλόγως παρεμβαίνουμε.

Στόχος είναι να συνδέσουμε τους καταυλισμούς με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι άνθρωποι που ζούν σε καταυλισμούς και κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες αυτό είναι πολύ πιθανό αλλά από την άλλη εμείς τις ελέγχουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Οι άνθρωποι αυτοί αναπτύσσουν ασθένειες όταν έρχονται στις χώρες φιλοξενίας οχι από πριν.

Το γεγονός οτι στην Κρήτη αναμένεται να μείνουν σε σταθερές δομές και όχι σε καταυλισμούς φυσικά θα βοηθήσει πολύ στο να μην αναπτυχθούν ανάλογες ασθένειες όπως τα νησιά”

Ο κ.Σαρρής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απαραίτητη μόρφωση όλων όσον αφορά το προσφυγικό και όχι αν κατέχονται απο ρατσιστικές αντιλήψεις.Αυτό άλλωστε φιλοδοξή να περάσει η σημερινή εκδήλωση.

“Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά και επίσης θέλουμε να συζητήσουμε ώστε να διαμορφώσει άποψη η κοινωνία των Χανίων με κριτήριο την αλήθεια. Χωρίς να επηρεαζόμαστε από εκφοβισμούς και ρατσιστικές επιθέσεις (σ.σ για τους πρόσφυγες). Όλοι υπεύθυνα να ενημερωθούν στην σημερινή εκδήλωση για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας και της αγωνίας που ενδέχεται να έχει ο κόσμος όσον αφορά την δυνατότητα να εκπαιδευτούν τα προσφυγόπουλα μέσα στις τάξεις.”

Αυτή η εκδήλωση είναι μια εκδήλωση πολιτισμού γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει την φρίκη του ρατσισμού “

Από την πλευρά της η κ.Ασκούνη θέλησε να καθησυχάσεις τους γονείς σχετικά με την ανασφάλεια των παιδιών τους στα σχολεία όσον αφορά την ένταξη των προσφυγόπουλων σε αυτά. Ωστόσο η ίδια διαβεβαίωσε ότι σε οποιοδήποτε σχολείο εντάσσονται τα προσφυγόπουλα γίνεται έλεγχος αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

 “Η Ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να στείλει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αλλά και ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κοινωνική συνοχή. Έχει ξεκινήσει η ένταξη των παιδιών στο σχολείο από τον Οκτώβριο σε ένα απογευματινό πρόγραμμα. Ο στόχος της πολιτείας είναι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και όχι να δημιουργηθούν καταυλισμοί μέσα στα σχολεία. Αρνητικές αντιδράσεις υπήρξαν, ωστόσο προβλήθηκαν περισσότερο από τις θετικές. Το βασικό μας σύνθημα είναι να καθησυχάσουμε τις εύλογες ανησυχίες των γονιών. Τα προσφυγόπουλα δεν πάνε στο σχολείο εάν δεν έχουν εμβολιαστεί και η καθυστέρηση αυτή την στιγμή με την ένταξη τους στο σχολείο έχει να κάνει ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Αυτή την στιγμή σε 26 περίπου σχολεία στην Ελλάδα όπου λειτουργούν απογευματινά προγράμματα για τα προσφυγόπουλα, σε μια απογευματινή ζώνη 2-6″

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook