Κλείνει σήμερα τις «πύλες» της η 10η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Αθρόα  η προσέλευση των επισκεπτών που πλημμύρισαν το χώρο του εκθεσιακού κέντρου Αρκαλοχωρίου, έχοντας την ευκαιρία αφενός να περιηγηθούν στα περίπτερα και αφετέρου να παρακολουθήσουν σειρά ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Δήμος στα πλαίσια της έκθεσης.

Την Κυριακή οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτική εσπερίδα με θέματα που αφορούσαν στην κτηνοτροφία και ομιλητές τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης κ. Αλέκο Στεφανάκη και τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ζαχαρία Σωμαρά. Τις εργασίες της εσπερίδας χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Στην εισήγησή του με θέμα «Συστήματα διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προδιαγραφές των κτηνοτροφικών μονάδων.

Έκανε λόγο για τις ενδεδειγμένες μεθόδους εκτροφής και αναπαραγωγής, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να έχουν αφενός τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην παραγωγή τους και αφετέρου να παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Επιπλέον, ο κ. Στεφανάκης έδωσε πολύτιμες συμβουλές πρόληψης σε ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους.

Από την πλευρά του ο κ. Σωμαράς στην εισήγησή του με θέμα «Παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο ρόλος των σφαγείων» κάνοντας λόγο για τα παραδοσιακά κρητικά κτηνοτροφικά προϊόντα επεσήμανε τη σημασία διατήρησης της υψηλής τους ποιότητας, μέσω ορθολογικών μεθόδων παραγωγής αλλά και εκτροφής.

Αναφέρθηκε τόσο στη διαχείριση του γάλακτος, όσο και στη διαχείριση του κρέατος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ζητήματα υγιεινής του στάβλου και των μονάδων παραγωγής, αλλά και τα ζητήματα εκπαίδευσης του προσωπικού που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση των τροφίμων.

Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο των σφαγείων, τόσο από τη σκοπιά των χώρων και του εξοπλισμού όσο και από τη σκοπιά της σφαγής και του τεμαχισμού των ζώων.

Με τη λήξη της εσπερίδας οι επισκέπτες της έκθεσης παρακολούθησαν συναυλία κρητικής μουσικής με το συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκαλου και τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook