Ιταλίδα επιστήμονας υποστηρίζει ότι ένα παράξενο αντικείμενο που βρέθηκε στον τάφο ενός αρχιτέκτονα της αρχαίας Αιγύπτου είναι στην πραγματικότητα ένα μοιρογνωμόνιο, πιθανότατα το πρώτο που έφτιαξε ο άνθρωπο, αναφέρει το Βήμα.

Ο τάφος ανήκει στον Kha, ένα αρχιτέκτονα που πιστεύεται ότι έχτιζε τάφους των Φαραώ της 18ης δυναστείας γύρω στο 1400 π.Χ. Ο τάφος του εντοπίστηκε το 1906 και στο εσωτερικό του βρέθηκαν διάφορα εργαλεία κα όργανα ανάμεσα στα οποία και ένα ξύλινο αντικείμενο που μοιάζει με ένα είδος χάρακα αλλά η χρησιμότητα του παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

\"Το
Αυτό το αντικείμενο είναι ίσως το πρώτο μοιρογνωμόνιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος

Σύνθετες μετρήσεις
Η Αμέλια Σπαραβίνα, φυσικός στο Πολυτεχνείο του Τορίνο υποστηρίζει ότι οι αριθμοί και τα σύμβολα που υπάρχουν στα περίτεχνα σκαλίσματα του οργάνου δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μοιρογνωμόνιο. Μάλιστα η Σπαραβίνα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα σύνθετο μοιρογνωμόνιο που έκανε μετρήσεις σε δύο επίπεδα, ένα που βασιζόταν στο μαθηματικό σύστημα που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και ένα που βασιζόταν στους Δεκανούς, τους 36 αστερισμούς της αιγυπτιακής αστρολογίας που αποτέλεσαν και την βάση για την δημιουργία του περίφημου αστρικού ρολογιού των Αιγυπτίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook