Παρά τη βία που επικρατεί στην πόλη Χουάρες του Μεξικού λόγω των καρτέλ ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται εκεί, η ομολογία του άρτι συλληφθέντα επικεφαλής της διαβόητης συμμορίας Λα Λίνεα ότι διέταξε τη δολοφονία 1.500 ατόμων προκαλεί σοκ.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο Χοσέ Αντόνιο Ακόστα Ερνάντες, γνωστός με το παρατσούκλι Ελ Ντιέγκο συνελήφθη μετά από μάχη με την αστυνομία και κατηγορείται ότι παρείχε πληρωμένους δολοφόνους και διεφθαρμένους αστυνομικούς στα καρτέλ ναρκωτικών της Χουάρες ενώ υπάρχουν υποψίες ότι είναι και το ίδιο πρόσωπο που πέρυσι οργάνωσε τη δολοφονική επίθεση με θύματα την υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου Λέσλι Ενρίκες και τον σύζυγό της Αρθουρ Ρέντελφς.

Μεταξύ των εγκλημάτων για τα οποία θεωρείται επίσης ύποπτος ο Ελ Ντιέγκο είναι και μία βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί - η πρώτη παρόμοια επίθεση σε μία πόλη όπου η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία, ο 33χρονος βρίσκεται πίσω από μια σειρά πολλών ακόμη διαβόητων και ιδιαιτέρως ειδεχθών εγκλημάτων όπως και η σφαγή 15 ατόμων, ως επί το πλείστον εφήβων, σε ένα πάρτι γενεθλίων τον περασμένο Ιανουάριο.

Μεξικό: Συνελήφθη ο αρχηγός της διαβόητης συμμορίας Λα Λίνεα
3.000 δολοφονίες που σχετίζονται με ναρκωτικά σημειώθηκαν το 2010 στη Χουάρες, μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου, όπου δραστηριοποιούνταν και ο Χοσέ Αντόνιο Ακόστα Ερνάντες. Τις μισές παραδέχτηκε ότι τις διέταξε ο ίδιος.

Οι αρχές θεωρούν τον Ακόστα πρόσωπο - κλειδί για τη λειτουργία των καρτέλ, ορισμένα από τα οποία αποτελούν τους κύριους εισαγωγείς ναρκωτικών από τη συνοριακή Χουάρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ είχε επικηρυχθεί για 830.000 ευρώ, ενώ το Μεξικό προσέφερε 875.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Η αμερικανικές αρχές σκοπεύουν να ζητήσουν την έκδοση του Ελ Ντιέγκο στις ΗΠΑ, ώστε να δικαστεί για τις δολοφονίες της αμερικανίδας προξενικού υπαλλήλου και του αμερικανού συζύγου της καθώς και του συζύγου μιας άλλης προξενικής υπαλλήλου, του Χόρχε Αλμπέρτο Σαλσέντο, το 2010. Ολοι τους είχαν πέσει νεκροί από τις σφαίρες των εκτελεστών της Λα Λίνεα, μέσα στο αυτοκίνητό τους μετά από μια έξοδό τους στην πόλη.

Η 35χρονη Ενρίκες ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος όταν σκοτώθηκε. Η επτάμηνών κόρη του ζεύγους επέζησε της δολοφονικής επίθεσης και βρέθηκε να κλαίει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου όπου βρίσκονταν νεκροί οι γονείς της.