Μετά από χρόνια, μετά από ανθρώπους που έσβησαν αβοήθητοι στους δρόμους των Χανίων και πολλές προβολές στα ΜΜΕ επί του θέματος, αρχίζει να λειτουργεί από σήμερα στις 7 το απόγευμα το υπνωτήριο (νυχτερινό καταφύγιο αστέγων)  στο προηγούμενο κτίριο της φιλαρμονικής Χανίων, στη Ρεγγίνα.

Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα συζήτησης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.Το “καταφύγιο” θα λειτουργεί από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το πρωί  της επόμενες ημέρες, με δυνατότητα φιλοξενίας έως 20 ατόμων ενώ την οργάνωση και λειτουργία του, έχει αναλάβει ο ΔΟΚΟΙΠΠ.

Η χρηματοδότηση θα γίνει αρχικά από ίδιους πόρους του Δήμου ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο κ.Βάμβουκας ανέφερε οτι ο χώρος αποφασίστηκε να λειτουργήσει άμεσα για λόγους πολιτικής προστασίας και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ώστε να προφυλαχθούν άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο από το κρύο, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να αδειοδοτηθεί το “καταφύγιο” ως υπνωτήριο.

Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συγκεκριμένης δράσης εκτός από την παράταξη του κυρίου Σκουλάκη που δήλωσε απλώς παρών.

Η κυρία Αγγελάκη υποστήριξε ότι ο δήμαρχος πέφτει σε ανακρίβειες στα λεγόμενα του και δεν απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα ασφαλείας για την λειτουργία του καταφυγίου.

Το θέμα συζητήθηκε με αλλεπάλληλες “επιθέσεις” από την πλευρά της κας.Αγγελάκης προς τον δήμαρχο Χανίων κατηγορώντας των ότι δεν απαντάει σε βασικά ερωτήματα αλλά λαϊκίζει για την προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος υποστήριξε ότι επί δημαρχίας Σκουλάκη άρχισαν να ενδιαφέρονται αφού είχαμε τον πρώτο θάνατο αστέγου στα Χανιά.

“Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η δράση αυτή, βαφτίζεται ως “νυχτερινό καταφύγιο αστέγων” και μετέπειτα, αναφέρεται κύριε Δήμαρχε, ότι θα “μετατραπεί “υπνωτήριο αστέγων. Δεύτερον, γιατί το κάνετε στους χώρους της φιλαρμονικής; Υπάρχει άδεια για το συγκεκριμένο χώρο; Με ποιο προσωπικό θα στελεχωθεί;”

Από την παράταξη του κ.Παπαδογιάννη, ο κ.Σχοινοπλάκης έθεσε σχεδόν τα ίδια ερωτήματα με την κ.Αγγελάκη όσον αφορά την στελέχωση και την δόμηση ενώ πρόσθεσε “Σαφώς και υπάρχει η ανάγκη να γίνει η δομή αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις κινήσεις που θα κάνουμε.”

Τόσο ο κ.Σαρρής και ο κ.Ρίζος τόνισαν ότι η στέγαση των αστέγων πρέπει να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις (Καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά για να μείνει κάποιος στο καταφύγιο θα πρέπει να είναι “νόμιμος”, να φέρει δηλαδή νόμιμα έγγραφα).

Απαντώντας στην κ.Αγγελάκη ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε “Λειτουργεί ως νυχτερινό καταφύγιο στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας έως ότου αδειοδοτηθεί οριστικά σε υπνωτήριο αστέγων. Υπάρχει ανάγκη έστω και προσωρινά να μην περάσει κανείς άστεγος κρύες νύκτες στον δρόμο. Αντίθετα είμαστε εξαιρετικά γρήγοροι φτάνοντας στο αποτέλεσμα σε χρόνο «ντετε» Μεταφέραμε την φιλαρμονική σε καλύτερο κτίριο και ετοιμάσαμε ένα χώρο για τους αστέγους σε πολύ καλές συνθήκες.

-Αγγελάκη: “Κύριε Δήμαρχε εκπλήσσομαι από τον λόγο σας. Έχω να πω ότι είναι ακόμα μια προχειρότητα. Το βαφτίσατε ως πολιτική προστασία. Ο χρόνος ντε-τε είναι μετά από δύο χρόνια; 

Ήρθατε να μας πείσετε ότι το κτίριο είναι κατάλληλο χωρίς να μας δίνεται μια κατάλληλη απάντηση παρά μόνο από λόγια. Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν θα δούμε τα γραφειοκρατικά στοιχεία. Δεν αναφέρατε καθόλου για το προσωπικό Οι υπάλληλοι του ΔΟΚΟΙΠ θα δουλεύουν; Δεν μιλήσατε ούτε για την διοικούσα επίτροποι ούτε για το προσωπικό.”

-Βάμβουκας: “Αυτά που λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μιλάτε για προχειρότητα σε εμάς που 4 χρόνια δεν καταφέρατε τίποτα και αφήσατε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς άδειες και πυρασφάλεια. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσει στα προβλήματα.”

-Αγγελάκη: Συνεχώς κάνετε αναφορές σε εμάς αλλά εμείς έχουμε κριθεί. Σταματήστε την ίδια καραμέλα με αναφορές σε εμάς

(…)

– Αγγελάκη: Επειδή κάποιοι δεν θέλουν να θυμούνται ας θυμίσουμε ενέργειες που έγιναν από εμάς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για φιλοξενία αστέγων στο παλιό ψυχιατρείο. Να θυμίσουμε επίσης ότι έγιναν ενέργειες για την φιλοξενία αστέγων σε ξενοδοχεία και τελικά να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε για πρώτη φορά την δυνατότητα να μένουν στο δημοτικό γηροκομείο και στην παλιά ηλεκτρική.

-Βάμβουκας: Επειδή η κ.Αγγελάκη εξακολουθεί να λέει ανακρίβειες να αναφέρω ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν σκέφτηκε τους αστέγους 2 χρόνια μετά.Επίσης αυτή την στιγμή στα Χανιά 15 οικογένεις βρίσκονται σε πρόγραμμα επανένταξης. Χρησιμοποιήσαμε ξενοδοχείο τα προηγούμενα έτη αλλά και άλλες ενέργειες. Μην προσπαθήστε να κρύψετε αυτό που δεν κάνατε.

-Αγγελάκη: Είπαμε από την αρχή ότι υποστηρίζουμε το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο σχετικά με την ασφάλεια και το προσωπικό ο κ.Δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει. Μόνο λαϊκισμούς για το τι κάναμε.

Η κυρία Αγγελάκη δήλωσε παρούσα αλλά δεν ψήφησε. Από την παράταξη του κ.Παπαδογιάννη ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου έργου ενώ το ίδιο έπραξαν οι παρατάξεις του κ.Ρίζου του κ.Σαρρή και του κ.Παπαντωνάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook