Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στο νότο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, προέβη σήμερα στην εξής δήλωση:

«Η νέα καταστροφική πυρκαγιά στο νότο του Δήμου Αγίου Βασιλείου διαμορφώνει πλέον μια σοβαρή πραγματικότητα, για την οποία δεν χωρούν ωραιοποιήσεις και δικαιολογίες.

Αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα, ότι δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, παρά το ότι αποτελεί γνωστό και μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, η οποία έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από αντίστοιχα φαινόμενα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς δεν έχουν κάνει το παραμικρό, προκειμένου να προστατεύσουν τα χωριά του νότου του Ρεθύμνου είτε από τυχαία περιστατικά είτε από το έργο των εμπρηστών, που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο επιτήρησης της περιοχής, άμεσης ανίχνευσης πυρκαγιών και κυρίως άμεσης επέμβασης.

Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Κρήτης για την εκδήλωση πυρκαγιών και όμως δεν λειτουργεί στην περιοχή καμία πυροσβεστική υπηρεσία, με πιο κοντινό το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δαριβιανών, που απέχει πολλά χιλιόμετρα και για να φτάσουν τα οχήματα στην επικίνδυνη ζώνη των χωριών του νότου, πρέπει να διασχίσουν ένα κακό και πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο.

Η τελευταία καταστροφή στο νότο του Ρεθύμνου έχει απογυμνώσει τους αρμόδιους φορείς και οι δηλώσεις εντυπωσιασμού, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν καλύπτουν τα κενά που έχουν διαμορφωθεί και δεν πείθουν τον πληθυσμό της περιοχής που δικαίως διαμαρτύρεται.

Αντιθέτως καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιτέλους να εκπονήσουν ένα σύγχρονο και εμπεριστατωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων των πυρκαγιών, με επανεξέταση του ζητήματος λειτουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή.

Καλούνται επίσης να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης των οικισμών του νότου του νομού μας, που σήμερα απειλούνται με ερήμωση και εγκατάλειψη.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν τις ζημιές και να αποζημιώσουν τους πληγέντες χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά τερτίπια, όπως οι καθυστερήσεις και οι αγκυλώσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Από την πλευρά μου είμαι στο πλευρό των κατοίκων και μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο θα παρακολουθώ στενά τις διαδικασίες και την εξέλιξη τους.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook