Τρεις κλινικές δοκιμές οι οποίες αφορούν χρήση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας ξεκινούν σε Ευρώπη και Αμερική. Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές θα λάβουν κύτταρα που θα έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών τους με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα «μεταναστεύσουν» στις πληγείσες από τη νόσο περιοχές του νευρικού συστήματος και θα αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Ο μυελός των οστών αποτελεί πλούσια πηγή βλαστικών κυττάρων τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να «επιδιορθώσουν» πολλούς και διαφορετικούς κατεστραμμένους ιστούς του οργανισμού. Στο πλαίσιο της δοκιμής οι ειδικοί από διαφορετικές χώρες θα συλλέξουν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών των ασθενών, θα τα υποβάλουν σε ειδική επεξεργασία και θα τα καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ώστε να αυξήσουν τον αριθμό τους προτού τα επανεγχύσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Διεθνείς δοκιμές

Η μία από τις δοκιμές θα διεξαχθεί σε κέντρα του Λονδίνου (μεταξύ των οποίων το Ιmperial College), του Εδιμβούργου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιταλίας και σε αυτήν θα συμμετάσχουν 150-200 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι άλλες δύο δοκιμές θα λάβουν χώρα στο Νοσοκομείο Queen Mary του Λονδίνου καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Οι επιστήμονες που θα τις διεξαγάγουν θα διερευνήσουν την ικανότητα που έχουν τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών να θεραπεύουν την οπτική νευρίτιδα, μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου που αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών θα ληφθούν κύτταρα από ασθενείς με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και από άτομα χωρίς τη νόσο.

Σημειώνεται ότι μια προηγούμενη κλινική δοκιμή που βασίστηκε σε χρήση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στέφθηκε με επιτυχία. Η πρώιμη αυτή δοκιμή αφορούσε την ασφάλεια της διαδικασίας και τώρα ξεκινά νέα δοκιμή στην οποία θα μελετηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook