Παραμένουν οι Κολομβιανοί αντάρτες στη γειτονική Βενεζουέλα, υποστήριξε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας χθες, προβαίνοντας σε μια δήλωση η οποία ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είχε διακόψει για ένα διάστημα το 2010 τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, την οποία κυβερνούσε τότε ο πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, λόγω των κατηγοριών από την Μπογοτά πως η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Τσάβες παρείχε καταφύγιο στους μαρξιστές αντάρτες. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες των Άνδεων αναθερμάνθηκαν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο σημερινός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, αν και το διμερές εμπόριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

"Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είχε επιδείξει στο τέλος της θητείας της η κυβέρνηση του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε εξακολουθεί να ισχύει", δήλωσε ο ναύαρχος Έντγκαρ Κέλι, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

Ενόσω βρισκόταν στην εξουσία ο Ουρίμπε είχε δηλώσει πως η Μπογοτά διέθετε αποδείξεις πως οι αντάρτες των οργανώσεων Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) κρύβονται στις ζούγκλες στην μεθόριο των δύο χωρών, στην πλευρά της Βενεζουέλας.

Ο Σάντος είχε εκδώσει τον Απρίλιο ένα ανακοινωθέν που αρχικά ερμηνεύθηκε πως σήμαινε ότι τα στρατόπεδα των ανταρτών είχαν εξαλειφθεί από το έδαφος της Βενεζουέλας, αλλά η Μπογοτά ανακοίνωσε εκ των υστέρων πως εννοούσε ότι τα στρατόπεδα δεν βρίσκονται πια στα ίδια σημεία. Οι παρατάξεις των κολομβιανών ανταρτών χρησιμοποιούν συχνά τα σύνορα για να ξεφεύγουν από τον στρατό όταν τους καταδιώκει. Το γεγονός προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι πέντε συμβασιούχοι που εργάζονται για λογαριασμό μιας πετρελαϊκής εταιρείας απελευθερώθηκαν χθες, μετά από στρατιωτική επιχείρηση.

"Αρχίσαμε μια επιχείρηση με τρία τάγματα στην περιοχή όπου είχαν διαφύγει οι αντάρτες με τους ομήρους για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων προσπαθώντας να αποφύγουμε το να εμπλακούμε σε μάχη και να πληγούν οι εργαζόμενοι. Τα καταφέραμε", είπε ο στρατηγός Χάιμε Ρέγες, διοικητής της 18ης Ταξιαρχίας. Οι πέντε απαχθέντες ήταν συμβασιούχοι δύο εταιριών οι οποίες εκμεταλλεύονται για λογαριασμό της Occidental Petroleum ένα κοίτασμα πετρελαίου στην Καρίκαρε.