Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εξετάσει την πιθανότητα να συλλάβουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν σκάβοντας… τούνελ κάτω από την κατοικία του αντί να πραγματοποιήσουν επιδρομή από αέρος με ελικόπτερα, υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά του το περιοδικό New Yorker περιγράφοντας με αναλυτικές λεπτομέρειες τον σχεδιασμό της επιχείρησης κατά του ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επιχείρησης κατά του μπιν Λάντεν οι στρατιωτικοί είχαν εξετάσει μια σειρά από πιθανά σενάρια, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Νίκολας Σμιντλ ο οποίος συναντήθηκε με πολλούς ανώτατους στρατιωτικούς, στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα και μέλη των πεζοναυτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ένα από τα σενάρια προέβλεπε τη διάνοιξη ενός τούνελ που θα κατέληγε μέσα στον περίβολο του σπιτιού του μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ. Ωστόσο οι ειδικοί κατάλαβαν παρατηρώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες που είχαν στη διάθεσή τους ότι η περιοχή ήταν επιρρεπής σε πλημμύρες και τα νερά θα προκαλούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Μια άλλη επιλογή, που την προτιμούσαν ο τότε υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο στρατηγός Τζέιμς Καρτράιτ, ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου, ήταν η αεροπορική επιδρομή με βομβαρδιστικά Β2. Θα χρειάζονταν όμως 32 βόμβες βάρους 1000 κιλών ώστε να είναι βέβαιο ότι θα κατέστρεφαν μια πιθανή υπόγεια κρυψώνα σε βάθος 10 μέτρων και για το λόγο αυτό το σενάριο αποκλείστηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα.
   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook