Μια εβδομάδα λειτουργίας έκλεισε το καταφύγιο αστέγων στα Χανιά και ήδη προσφέρει σε 8 ανθρώπους μια ζεστή στέγη που την έχουν τόσο ανάγκη ειδικά αυτές τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.

Κάθε βράδυ από τις 19.00-21.00 ανοίγει τις πόρτες του στο πρώην κτίριο της Φιλαρμονικής του δήμου, στην περιοχή της Ρεγγίνας για να υποδεχτεί όσους ζητούν έναν ασφαλή, αξιοπρεπή και ζεστό χώρο για να περάσουν το βράδυ τους, μέχρι τις 9.00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Στο καταφύγιο δεν παρέχεται μόνο ένας χώρος ύπνου αλλά και ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα ατομικής καθαριότητας των φιλοξενούμενων και καθαριότητας των ρούχων, καθώς διαθέτει 3 ξεχωριστές ντουζιέρες με όλα τα είδη υγιεινής, πλυντήριο και στεγνωτήριο. Επιπλέον, το πρωί προσφέρεται ένα μικρό πρωινό στους φιλοξενούμενους.

Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθερία Αλιφιεράκη:

Πέρα από την εξασφάλιση του ύπνου το βράδυ, της καθαριότητας των ίδιων και των ρούχων τους, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία με την οποία έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι αυτοί γιατί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι το μόνο τους ζήτημα η διαμονή, έχουν πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και προσπαθούμε όσο μπορούμε να βελτιώσουμε αν όχι να αντιμετωπίσουμε πλήρως όλα τους τα θέματα.

Σκοπός μας είναι να μένουν εκεί όσο χρειαστούν. Βέβαια αυτό θα γίνει όταν ο χώρος χαρακτηριστεί ως υπνωτήριο. Αυτή τη στιγμή το έχουμε ονομάσει καταφύγιο προκειμένου να δώσουμε δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που μέχρι χθες κοιμούνταν στα παγκάκια, να μείνουν σε έναν κλειστό ζεστό χώρο. Αν περιμέναμε να γίνουν όλες οι διαδικασίες, να γίνει η μελέτη, να αδειοδοτηθεί το κτίριο και ό,τι προβλέπει το τυπικό μέρος θα έπαιρνε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν λοιπόν πολιτική απόφαση να κινηθούμε γρήγορα κατόπιν βέβαια υπόδειξης της τεχνικής υπηρεσίας ότι ο χώρος είναι ασφαλής.

Δεν επιθυμούν όλοι οι άστεγοι να μείνουν στο καταφύγιο. Το αν θα επιλέξει κάποιος το υπνωτήριο για να μείνει το βράδυ του, είναι θέμα προσωπικής του επιλογής.

Ο αριθμός των αστέγων στα Χανιά δεν ξεπερνά τα 18 άτομα σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή. Από αυτά έχουν φιλοξενηθεί τα 8. Πολλοί δεν επιθυμούν να μείνουν είτε γιατί θέλουν να κάνουν χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών μέσα στον χώρο – κάτι που δεν επιτρέπεται – είτε γιατί δεν θέλουν να διαμείνουν με άτομα διαφορετικής εθνικότητας από τη δική τους, είτε γιατί κάποιος μπορεί να επιθυμεί να διαμείνει σε μονόκλινο – παρόλο που τα δωμάτια είναι μόνο δίκλινα ή τρίκλινα. 

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων. Είναι 5 άτομα που έρχονται κάθε βράδυ και έχουν αγκαλιάσει ιδιαιτέρως τον χώρο, μόνοι τους τον περιποιούνται και τον διαφυλάσσουν όπως μπορούν, σέβονται όλους τους κανόνες που έχουμε θέσει, τηρούν την ώρα λειτουργίας, φροντίζουν για την καθαριότητα και τακτοποίηση του χώρου, τονίζει η κα Αλιφιεράκη

Λόγω της επικείμενης επέλασης του χιονιά, προκειμένου να παράσχει μια ζεστή και ασφαλή από την κακοκαιρία στέγη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, το καταφύγιο αστέγων από απόψε στις 19.00 το βράδυ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου στις 19.00 το καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο με φύλαξη από security.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook