Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 4176, τ. Β’, 23-12-2016 της αριθμ. 217890/ΓΓ4/20-12-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκινάει και επίσημα η υλοποίηση πιλοτικής τάξης μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη 20/12/2016 ανέφερε πως γίνεται σημαντική δουλεία στον τομέα της Παιδείας στην Κρήτη και ενδεικτικά ανέφερε την έναρξη της πιλοτικής τάξης μαθητείας.

Στην πιλοτική τάξη μαθητείας που θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Ε.Κ. (Εργαστηριακό Κέντρο) και στο 6ο ΕΠΑ.Λ. θα απασχοληθούν εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές της ΠΔΕ Κρήτης και η ειδικότητα που θα προσφερθεί είναι Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα διεξαχθεί με συνεργασία του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου και του Κ.Ε.Κ. «Τεχνικές Σχολές» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στην εφαρμογή της Πιλοτικής τάξης μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι πτυχίου του Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών των ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός των μαθητευομένων που θα παρακολουθήσουν την πιλοτική τάξη μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι και νέες που: α) κατέχουν Απολυτήριο και Πτυχίο του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ. της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων ή αντίστοιχης ειδικότητας παλαιότερων ετών, β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ) και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα έχει έναρξη το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώνεται εντός του έτους 2017. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του 1ου Ε.Κ. Ηρακλείου με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού προσωπικού του.

Το πρόγραμμα σπουδών που θα εφαρμοστεί καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Ι.Ε.Π. και με βάση τα κριτήρια τα οποία είναι συμβατά με τα ισχύοντα αντίστοιχα πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι απόφοιτοι της Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους.

Στην πιλοτική τάξη μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης εφαρμόζεται επιπλέον «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας- Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».

Η ποιότητα του συνόλου των διαδικασιών, τόσο για την παροχή της εκπαίδευσης στο ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ. («Ενισχυτική εργαστηριακή εκπαίδευση της μαθητείας») όσο και στο χώρο εργασίας («Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας- Μαθητεία σε εργασιακό χώρο») διασφαλίζεται με την υιοθέτηση των αρχών του πλαισίου Ποιότητας Μαθητείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Κ.Υ.Α., που υπογράφτηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση, τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δ. Μπαξεβανάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ο. Αντωνοπούλου.

“Η πρωτοβουλία αυτή, που αναπτύχθηκε από τις εκπαιδευτικές δομές της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και η υιοθέτηση της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές που αναφέρονται στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει το ρόλο των ΕΠΑ.Λ., θα δώσει ώθηση στην ποιοτική εξέλιξη τους και στη διασύνδεση τους με την αγορά εργασίας” αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθιυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook