«Λεφτά υπάρχουν» αλλά… δεν φορολογούνται. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, δύο είναι οι βασικές στοχεύσεις για το από πού μπορεί να εξευρεθούν νέες πηγές φορολογικών εσόδων, που θα υποκαταστήσουν ορισμένα από τα σκληρά και άδικα μέτρα του Μνημονίου: η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ένα νέου τύπου σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από τα δύο αυτά μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο PROTO THEMA, στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι μπορεί να εισπράττει το δημόσιο έως και 20 δισ. επιπλέον έσοδα κάθε χρόνο (10,5 δισ. από φόρους στο εισόδημα και τουλάχιστον 1-2 δισ. επιπλέον από φόρους στην περιουσία) που σήμερα διαφεύγουν.

 Συγκεκριμένα, εγκαινιάζοντας τον εθνικό διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ.Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα:

 •στις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή:

 «πρέπει να δούμε τελικά πώς κατανέμεται η φορολογική επιβάρυνση, ποιους αφορά, ποιους απαλλάσσει. Έχουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επίσημου δηλωμένου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα 100 δισεκατομμύρια στην πραγματικότητα απαλλάσσονται για διάφορους λόγους τα 70 και φορολογούνται τα 30 δισεκατομμύρια που αποδίδουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 9 δισεκατομμύρια». Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργού, «αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το δηλωμένο εισόδημα κατά 30%, δηλαδή από τα 100 στα 130 δισ.» τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 19,5 δισεκατομμύρια.

 •στους φόρους ακινήτων:

 «οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν πάρα πολύ μικρή απόδοση, εντυπωσιακά μικρή απόδοση στη χώρα μας. Με βάση το Ε9 του 2009, και με βάση τις αντικειμενικές αξίες -όχι τις αγοραίες αξίες- η ακίνητη περιουσία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 400 δισεκατομμύρια ευρώ… Άρα έχουμε μία ιδιωτική περιουσία, η οποία έχει καταγραφεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, με βάση τις ίδιες τις δηλώσεις των φορολογουμένων, η οποία είναι πάνω από το σύνολο του δημοσίου χρέους και φυσικά πολύ πάνω από το ΑΕΠ της χώρας, «κινδυνεύει» να είναι σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της χώρας».

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, η διαπίστωση αυτή «μεταφράζεται» πιθανότατα σε… σχέδιο για άντληση επιπλέον 2 δισ. ευρώ ετησίως (επιβάρυνση περίπου 0,5% επιπλέον επί της αντικειμενικής  αξίας των ακινήτων).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook