Κραυγή απελπισίας εκπέμπει ο Αγροτικός Σύλλογος «Ησίοδος», με την επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και Οικονομικών κ. Βενιζέλο:

Κύριοι υπουργοί

Η θερμοκηπιακή Ιεράπετρα εκπέμπει SOS. Είμαστε η μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή πρώιμων κηπευτικών της χώρας, με τεράστια εμπορική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στα περίπου 15000 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων που καλλιεργούμε , παράγουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένα, μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Η οικονομική κατάσταση των αγροτών, όπως καλά γνωρίζετε είναι η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων. Το κόστος παραγωγής καλπάζει ανεξέλεγκτο και τον τελευταίο χρόνο (χρόνος κρίσης) έχει ξεπεράσει το 35%. Οι συνεχείς αυξήσεις της ΔΕΗ γίνονται εμπόδιο στην λειτουργία των σύγχρονων μονάδων και εγκαταστάσεων που διαθέτουμε. Οι τιμές των προϊόντων μας βρίσκονται στα επίπεδα του 1995, και η αγωνία μας στο ζενίθ για το πώς θα εισπράξουμε τα λιγοστά χρήματα από τους εμπόρους. Το 90% είναι χρεωμένοι σε περισσότερες από μία τράπεζες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Μετρητά δεν υπάρχουν, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις βάνες, και η αγορά απαιτεί μετρητά και μόνο. Η αγορά των απαραίτητων εφοδίων (πλαστικά κάλυψης, απολυμάνσεις, σπορόφυτα κ.α.) για την νέα καλλιεργητική περίοδο, είναι αδύνατη για τους αγρότες. Ο κίνδυνος να ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ αρκετά στρέμματα , γίνετε βεβαιότητα.

Κάτι τέτοιο θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για όλη την περιοχή, για την οικονομία της χώρας και για τους αγρότες που θα βλέπουν τις περιουσίες τους να ρημάζουν και τις οικογένειες τους να δυστυχούν.

Είμαστε οικογενειάρχες, επαγγελματίες, τίμιοι και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να μας δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε τις περιουσίες μας και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

Κύριοι υπουργοί, καταθέσαμε προτάσεις συνεργασίας σε τράπεζες της περιοχής, ώστε και οι συνάδελφοι να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα για τα πρώτα έξοδα της νέας καλλιέργειας, αλλά και οι τράπεζες τα χρήματα τους, χωρίς όμως να πάρουμε θετικές απαντήσεις.

Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι αγρότες μας παίρνουν επιστροφή ΦΠΑ κάθε χρόνο, πολλοί παίρνουν επιδοτήσεις και ενισχύσεις και όλα μέσο του ΟΣΔΕ. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις, της επιστροφής των χρημάτων. Δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις, 2000 ευρώ ανά στρέμμα με διετή αποπληρωμή μέσο των προαναφερμένων επιστροφών και επιδοτήσεων.

Κύριοι υπουργοί, στις διυπουργικές σας αποφάσεις, τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, που ήδη έχουν πάρει ΦΕΚ, δίνετε την δυνατότητα στους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους , να μπορούν να πάρουν ΔΑΝΕΙΑ από τράπεζες με την ΕΓΓΥΗΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ . Καλώς πράξατε αφού πολλές φορές και εσείς αλλά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος αναφέρετε ότι , ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί, για να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας μας. Με τα στοιχεία που προαναφέραμε, σίγουρα θα είναι ευκολότερο να καταρτίσετε, άμεσα ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους αγρότες της περιοχής μας, ώστε να μην μείνει κανένα στρέμμα θερμοκηπίου ακαλλιέργητο, κανένας αγρότης ΑΝΕΡΓΟΣ.

Αν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες μας, τότε η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει.

Κύριοι υπουργοί, είμαστε σίγουροι ότι , όπως συνετά πράξατε και αποσύρατε την τροπολογία για την επιβολή ΦΠΑ στις παροχές αγροτικού νερού, έτσι συνετά θα πάρετε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.

Με εκτίμηση

Αγροτικός Σύλλογος \”Ησίοδος\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook