Τέλος στην χρόνια διαμάχη του ΟΑΔΥΚ με τον δήμο Ρεθύμνου και τον πρώην δήμο Γεωργιούπολης με «μήλο της έριδος» τα νερά των πηγών της Αργυρούπολης δίνεται σήμερα με την υπογραφή της νέας σύμβασης για την κατά 50% χαμηλότερη τιμολόγηση των νερών.

Την νέα σύμβαση μεταξύ ΟΑΔΥΚ-ΔΕΥΑΡ συνυπέγραψαν ο ΓΓ Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης κ.Θ.Καρούντζος ως πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ και σύμφωνα με αυτήν, το νερό που παίρνει η ΔΕΥΑΡ από την Αργυρούπολη για την ύδρευση του Ρεθύμνου θα τιμολογείται προς 0,05 ευρώ το κυβικό, αντί των 0,11 ευρώ που κόστιζε έως τώρα.

Επίσης το νερό που αντλείται από την λίμνη του Κουρνά με προορισμό το Ρέθυμνο θα τιμολογείται προς 0,20 ευρώ το κυβικό αντί των 0,25 ευρώ.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΟΑΔΥΚ κ.Μάρκος Πατρελάκης

«τα τελευταία χρόνια η τιμολογιακή πολιτική δεν είχε την σχετική επεξεργασία και είχαν προκύψει αρκετά προβλήματα καθώς αφενός οι τιμές δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το κόστος και αφετέρου οι μεγάλοι χρήστες δεν πλήρωναν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πλασματικές ανείσπρακτες οφειλές και αντίστοιχα ελλείμματα που ήταν στον αέρα.
Έτσι διαπιστώθηκε πως τα νερά που παίρνουν οι χρήστες με φυσική ροή έπρεπε να τιμολογηθούν πολύ χαμηλότερα απ’ότι τα νερά που διοχετεύονται μέσω αντλιοστασίων.
Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των νερών της Αργυρούπολης.»

Μάλιστα ο κ.Πατρελάκης συμπλήρωσε πως κάτι ανάλογο έχει ξεκινήσει και με την ΔΕΥΑ Χανίων.

«Ήδη έχουμε δώσει το σχέδιο της νέας σύμβασης στην ΔΕΥΑΧ, έχουμε ξεκινήσει την συζήτηση χωρίς να έχουμε καταλήξει ακόμη, αλλά πρόθεση του ΟΑΔΥΚ είναι να υπάρξει ανάλογη μείωση στην τιμολόγηση».

Όπως τόνισε ο κ.Πατρελάκης σκοπός του ΟΑΔΥΚ είναι να κάνει ενιαία διαχείριση του υδατικού δυναμικού με το ελάχιστο κόστος. Δηλαδή να παρέχει νερό εκεί που το έχει ανάγκη η κοινωνία με τις προτεραιότητες που προβλέπουν τα διαχειριστικά σχέδια, δηλαδή προηγείται η ύδρευση έναντι της άρδευσης.