Για τους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2016 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα έτος σταθεροποίησης. Η χρονιά έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο, ενώ οι περισσότεροι μήνες κύλησαν σε ένα πολύ στενό εύρος διακυμάνσεων. Η μόνη δυνατή συγκίνηση ήρθε με το τράνταγμα του Brexit, γεγονός που απορροφήθηκε όμως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέραν από της γενικότερης σταθερότητας, πρέπει να σχολιάσουμε το γεγονός ότι η ελληνική αγορά άρχισε να αποκτά αντανακλαστικά στις θετικές ειδήσεις ενώ παράλληλα αρκετές εταιρείες  που έδειξαν ότι επιβιώνουν της κρίσης σημείωσαν θετική πορεία και διατήρησαν ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιοποιήσεων. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει ξανά δείγματα ζωής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στενά συνδεδεμένη με την αντίληψη των επενδυτών για το ρίσκο της χώρας, την πιθανότητα ενός Grexit και τις πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο με αυτή καθαυτή την πορεία των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων. Στο ξεκίνημα του 2017 το μίγμα των συνθηκών εμφανίζεται ευνοϊκότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει το Χ.Α.Α. την ευχάριστη επενδυτική έκπληξη του 2017.

Η βασικότερη προϋπόθεση για την υλοποίηση του θετικού σεναρίου είναι η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και θα οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.  Ήδη η αγορά ομολόγων προεξοφλεί αρκετά πιο επιθετικά από την χρηματιστηριακή αγορά το σενάριο αυτό.

Στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων τώρα δεν διαφαίνεται κάποιο σημαντικό πολιτικό ρίσκο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εφαρμογή του 3ου ελληνικού προγράμματος.  Αν κάτι θετικό μας έμεινε από την δοκιμασία του 2015 είναι η απομυθοποίηση του αντι-μνημονιακού μπλοκ. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου υιοθετεί πλέον την υλοποίηση του 3ου μνημονίου ως τον αποκλειστικό οδικό χάρτη. Ακόμα και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, η αγορά δεν έχει να φοβηθεί κάτι αφού αυτές θα διαξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που περιλαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Έτσι καθίσταται εφικτός στόχος ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης από το νικητή των εκλογών. Σε περίπτωση δε προκύψει μία περισσότερο φιλελεύθερη κυβέρνηση, η αγορά μάλλον θα το πανηγυρίσει δεόντως.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο διαφαίνονται επίσης οι πρώτες θετικές εξελίξεις. Παρά τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις και την συνεχιζόμενη αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η ελληνική οικονομία παρουσίασε αξιοσημείωτες αντοχές το 2016. Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο παρουσιάσθηκαν ξανά, έστω και οριακά, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κληροδοτώντας μία θετική ορμή στο πρώτο τρίμηνο του 2017.  Οι εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών συγκλίνουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017.  Ο κρατικός προϋπολογισμός  περιλαμβάνει το μάλλον αισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη +2.7%, όμως ακόμα και υπό το βάρος των νέων φορολογικών μέτρων ένας στόχος ήπιας ανάπτυξης κοντά στο +1% φαίνεται εφικτός.
‘Ολα τα ανωτέρω διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου η περαιτέρω αποκλιμάκωση της αντίληψης για το ρίσκο της χώρας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντική ανοδική επανεκτίμηση των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook