Οι συντάκτες των Financial Times κάνουν, όπως κάθε χρόνο, προβλέψεις για το 2017, από τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία, μέχρι την Κίνα.

1. Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου;

Ναι. Η πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να συνεχίζει αφήνοντας την ΕΕ φτάνει σε κρίσιμο σημείο. Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για το Μπρέξιτ βασίζονται στην επιστολή για το άρθρο 50 που πρέπει να στείλει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Εξωτερικοί παράγοντες ενδέχεται να την καθυστερήσουν: η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις διαδικασίες του άρθρου 50 τον Ιανουάριο, λόγου χάρη, ή μεθοδεύσεις μέσα στη Βουλή των Λόρδων. Όμως, με εξαίρεση μια κρίση, τα Χριστούγεννα των οπαδών του Μπρέξιτ θα έρθουν πολύ σύντομα.

Sebastian Payne

2. Θα κερδίσει η Μαρίν Λεπέν τη γαλλική Προεδρία;

Όχι. Η πιθανότητα, φυσικά δεν είναι μηδέν. Τι θα γίνει εάν η αποπροσανατολισμένη εργατική τάξη, η νεολαία με λίγα προσόντα και το 10% του πληθυσμού που είναι άνεργοι συσπειρωθούν; Και τι θα γίνει εάν, εντωμεταξύ, αριστεροί ψηφοφόροι μποϋκοτάρουν τον δεύτερο γύρο επειδή αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά του Φρανσουά Φιγιόν; Ακόμα και τότε νίκη της Λεπέν μοιάζει απίθανη για έναν λόγο: διακηρύσσει την επιστροφή στο φράγκο και για μια χώρα αποταμιευτών αυτό είναι μεγάλο ρίσκο.

Anne-Sylvaine Chassany

3. Θα ξανακερδίσει η Άνγκελα Μέρκελ τις εκλογές;

Ναι. Η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά με λιγότερους βουλευτές για τον συνασπισμό της (CDU/CSU). Παρά τη φριχτή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, οι ψηφοφόροι θα καταπιούν τις αμφιβολίες τους – αν δεν ακολουθήσουν άλλες μεγάλες επιθέσεις. Με το ακροδεξιό AfG να μπαίνει – απ’ ό,τι φαίνεται – στη γερμανική Βουλή και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες να επιστρέφουν, ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι πιο δύσκολος. Αλλά η κ. Μέρκελ θα τα καταφέρει.

Stefan Wagstyl

4. Θα καταρρεύσει η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν;

Όχι. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, αλλά αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Ακόμα και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, η συμφωνία για τα πυρηνικά που υπογράφεται από το Ιράν και άλλες έξι δυνάμεις και κατοχυρώνεται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αντέξει. Η διοίκηση Τραμπ, ωστόσο, μπορεί ακόμα να υπονομεύσει τη συμφωνία ασκώντας εκ νέου πιέσεις στην Τεχεράνη, μέχρι του σημείου που το Ιράν να σταματήσει να συμμορφώνεται. Είναι, λοιπόν, πιθανό, η συμφωνία να αρχίσει να ξηλώνεται το 2017, αλλά οι υπόλοιποι υπογράφοντες – Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ΗΒ και Γερμανία – θα προσπαθήσουν σκληρά να περιορίσουν τη ζημιά.

Roula Khalaf

5. Θα υπάρξει συμφωνία για τη Συρία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν;

Ναι. Αλλά δεν θα αξίζει ούτε το μελάνι που θα έχει χρησιμοποιηθεί. Η ανάκτηση του Χαλεπίου από τη συριακή κυβέρνηση, αφήνει τον κ. Τραμπ χωρίς διαπραγματευτική ισχύ με τη Μόσχα – ακόμη και αν προτίθετο να τη χρησιμοποιήσει. Ο στόχος του κ. Τραμπ είναι να επιτεθεί στο Ισλαμικό Κράτος και να φανεί ότι το κάνει. Εκείνος και ο κ. Πούτιν θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις 100 πρώτες μέρες της Προεδρίας του Αμερικανού Προέδρου που θα προβλέπει κοινό μέτωπο επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας. Ο κ. Τραμπ θα έχει τα «πρωτοσέλιδά» του στο τουίτερ. Η Συρία θα συνεχίσει να καίγεται.

Edward Luce

6. Θα χτίσει ο Πρόεδρος Τραμπ το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό;

Ναι, αλλά όχι ολόκληρο. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος έκανε τόση φασαρία ότι θα οχυρώσει τα μήκους πάνω από 3.200 χιλιόμετρα σύνορα που πρέπει να κάνει κάτι. Πρόσφατα, πάντως, μετέτρεψε τις υποσχέσεις του για ένα «αδιαπέραστο, φυσικό, υψηλό, ισχυρό, όμορφο νότιο τείχος» σε κουβέντες για έναν φράχτη. Μερικοί περιμένουν συμβολικές προσθήκες κατά μήκος των συνόρων – το ένα τρίτο των οποίων έχει ήδη κάποιου είδους φράγματα.

Jude Webber

7. Θα πάψει το Ισλαμικό Κράτος να αποτελεί σημαντική παγκόσμια δύναμη;

Όχι. Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία θα καταρρεύσει το 2017. Αλλά άπαξ και εκδιωχθεί από τα προπύργιά του στη Μοσούλη και, τελικά στη Ράκκα, θα μπολιάσει τα τοπικά αντάρτικα με τις διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Η αναλογία θα είναι με την αλ-Κάιντα που μπόρεσε να ανασυνταχθεί στην έρημο της Συρίας μετά την επιθανάτια εμπειρία της το 2007-2009 και να επανέλθει δριμύτερη ως ΙΚ πέντε χρόνια αργότερα. Το ΙΚ μπορεί να υπολογίζει σε εξωτερικές δυνάμεις να λειτουργήσουν ως στρατολόγοι: Τα σιιτικά υποστηριζόμενα καθεστώτα στη Δαμασκό, τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό θα κρατήσουν τους σουνίτες αποξενωμένους. Θα μιλάμε ακόμα για το ΙΚ το 2018.

David Gardner

8. Θα παραμείνει ο Τζέικομπ Ζούμα Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής;

Ναι. Τα σκάνδαλα που έχουν επισκιάσει την προεδρία του κ. Ζούμα είναι πολλά. Σε πολλά δημοκρατικά συστήματα θα τον είχαν ήδη βουλιάξει. Αλλά έχει αφιερώσει πολλή από την Προεδρία του για να εξασφαλίσει την ίδια του την επιβίωση, διαστρεβλώνοντας κρατικούς θεσμούς και φορτώνοντας τις δομές του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου με ακολούθους που εξαρτώνται από τον ίδιο για καθοδήγηση. Έτσι, θα επιβιώσει ως Πρόεδρος, με κόστος βαθύνοντα ρήγματα μέσα στο κόμμα και τη μειωμένη πιθανότητα κάποιος από τους συμμάχους του να εκλεγεί νέος Πρόεδρος το 2019.

William Wallis

9. Θα μπορέσει η Βόρεια Κορέα να κάνει επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου;

Όχι. Μετά από δύο πυρηνικές δοκιμές και 20 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, η χώρα έχει ανησυχήσει τον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι μια θέση που μπορεί η Πιονγκγιανγκ να απολαμβάνει. Αλλά πύραυλο με πυρηνικά φέτος; Μεγάλο βήμα. Θα περνούσε μια διεθνή κόκκινη γραμμή. Σε μια περίοδο ιδιαίτερης αστάθειας στις ΗΠΑ, η Πιονγκγιανγκ δεν γνωρίζει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα αντίποινα.

Bryan Harris

10. Θα αφήσει η Κίνα το νόμισμά της να υποτιμηθεί πάνω από 10%;

Όχι. Δημιουργούνται πιέσεις στο κινεζικό γουάν να υποτιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου ύστερα από διολίσθηση πάνω από 6%. Τα κεφάλαια ρέουν έξω από την Κίνα παρά τις προσπάθειες να τα συγκρατήσουν. Η αγορά ακινήτων παγώνει με ταχείς ρυθμούς και τα επιτόκια του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να ανέβουν ξανά. Και όμως το γουάν δεν πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά φέτος, αν υποχωρήσει καθόλου. Τα πάντα στην Κίνα θα περιστρέφονται γύρω από τη σταθερότητα ενόψει του κομματικού συνεδρίου το Νοέμβριο.

James Kynge

11. Θα κηρύξει πτώχευση η Βενεζουέλα;

Όχι. Η πτώχευση θα κάνει τους πιστωτές να δεσμεύουν τα φορτία πετρελαίου, τερματίζοντας την είσοδο πετροδολαρίων και συνάμα την πατρωνία που εξασφαλίζει στη διεφθαρμένη κυβέρνηση την υποστήριξη.  Η επιθυμία του Καράκας να πληρώσει τα χρέη του είναι αδιαμφισβήτητη. Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου σημαίνει ότι η δυνατότητά του να πληρώνει μεγάλωσε.

John Paul Rathbone

12. Θα πέσει ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΗΒ κάτω από το 1% το 2017;

Όχι. Η ανάπτυξη πράγματι θα επιβραδυνθεί καθώς η πραγματικότητα του επερχόμενου Μπρέξιτ θα γίνεται πιο ορατή. Αλλά η κεκτημένη ταχύτητα θα συνεχίσει να κινεί την οικονομία. Οι μέσες εκτιμήσεις των Consensus Economics τον Δεκέμβρη έκαναν λόγο για 1,3%.  Αυτό είναι πολύ κοντά στο 1,4% του Office for Budget Responsibility. Και οι δύο εκτιμήσεις μοιάζουν λογικές για κεντρικές εκτιμήσεις. Αλλά οι προβλέψεις αποκλίνουν μεταξύ 0,6% και 2,7%. Το εύρος δεν προξενεί έκπληξη. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

Martin Wolf

13. Θα ανέβουν πάνω από το 1,5% τα επιτόκια της FED μέχρι το τέλος του 2017

Όχι. Το ερώτημα αναδιαμορφώνεται εάν το δημοσιονομικό πρόγραμμα του Τραμπ μπορεί να αποδώσει την υποσχεθείσα 3%-4% ανάπτυξη. Αλλά τα μέτρα που θα λάβει το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο μπορεί να μη είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως το δημογραφικό και η χαμηλή παραγωγικότητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παρέχει τις τρεις αυξήσεις που έχει προβλέψει, πηγαίνοντας το επιτόκιο στο 1,5% αλλά δεν θα χρειαστεί να το ανεβάσει περισσότερο.

Michael MacKenzie

14. Θα τερματίσει τη χρονιά ο δείκτης S&P 500 πάνω από τις 2.300 μονάδες;

Όχι. Οι επενδυτές που κινούνται με βάση τις αποτιμήσεις εκτιμούν εδώ και χρόνια ότι ο δείκτης θα κινείται χαμηλά. Ο σκεπτικισμός τους τούς έχει κοστίσει ακριβά. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τρία πράγματα, ωστόσο. Οδήγησε μια ήδη πολύ ακριβή αγορά άλλο ένα 5% επάνω προσδοκώντας ένα οικονομικό ερέθισμα που μπορεί να απογοητεύσει. Το δολάριο ανεβαίνει υψηλότερα, γεγονός που θα βλάψει τους Αμερικανούς εξαγωγείς. Τέλος, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ανέβει. Άλλοι λένε ότι οι μετοχές πρέπει να είναι ακριβές όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές – ένα ατελές επιχείρημα, που όμως άμα δουλέψει θα δουλέψει και για τις δύο πλευρές.

Robert Armstrong

15. Το πετρέλαιο θα ανέβει πάνω από 50 δολάρια;

Ναι. Η παραγωγή ρεκόρ του ΟΠΕΚ και τα σταθερά αποθέματα έξω από το καρτέλ άσκησαν πίεση στις τιμές το 2016. Μια συμφωνία ανάμεσα στους μεγάλους παραγωγούς έδωσε στο πετρέλαιο ώθηση στο τέλος του χρόνου. Εάν οι χώρες παραμείνουν σε αυτήν και η αμερικανική παραγωγή ορυκτών καυσίμων παραμείνει σταθερή,  αυτό θα καθορίσει τις τιμές του 2017. Αξιωματούχοι της ενέργειας παραμένουν ανένδοτοι στην άποψή τους ότι οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές για να επιτρέψουν τις επενδύσεις. Αναμένεται οι τιμές να ανέβουν.

Anjli Raval

16. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 1,5% μέχρι το τέλος του χρόνου;

Όχι. Δεν πρόκειται για έτος με ιδιαίτερες επιδόσεις, αλλά μάλλον άλλο ένα χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Ο πληθωρισμός ανέβηκε από το 0,1% τον Ιούνιο στην τελευταία εκτίμηση για 0,6% τον Νοέμβριο. Θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι προηγούμενες πτώσεις στις τιμές της ενέργειας βγαίνουν εκτός των 12μηνων υπολογισμών, αλλά πιθανότητα δεν θα ξεπεράσει το 1,5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει ξανά να παραδεχτεί ότι απέτυχε να κρατήσει το πληθωρισμό κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.

Chris Giles

17. Θα είναι η Apple η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως στα τέλη του 2017;

Ναι. Ο πιο απλός τρόπος για την Apple να χάσει το στέμμα της είναι διακυμάνσεις της Saudi Aramco. Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει αξία που αποτιμάται πάνω από 2 τρις. Η κεφαλαιακή αξία της Apple είναι λίγο πάνω από τα 600 δις. Πολλοί αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της Apple, αλλά αυτό έχει συμπεριληφθεί ήδη στην εκτίμηση. Δεν αναμένονται νέες συσκευές για το 2017, αλλά μια φορολογική ελάφρυνση στα εκπατρισμένο χρήμα θα μπορούσε να ενδυναμώσει τις μετοχές. Εάν η Saudi Aramco μείνει έξω από αυτό η Apple θα παραμείνει νούμερο ένα.

Tom Braithwaite

18. Θα ανοίξει στους επενδυτές η Uber;

Όχι. Η Uber διαθέτει πάνω από 10 δις στο σεντούκι. Είναι απασχολημένη με διακανονισμούς μηνύσεων, με την κατασκευή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και με την πώληση αυτόνομων φορτηγών. Και ιπτάμενων αυτοκινήτων. Γιατί, λοιπόν, να ανοίξει η Uber τη μετοχή της; Και με 2 δις ζημίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 ο λογαριασμός δεν είναι ευχάριστος. Το αφεντικό, ο Τράβις Καλάνικ παρομοιάζει την Uber με μαθητή που μόλις μπήκε στην Πρώτη Λυκείου και έχει ακόμα μερικά χρονάκια για τον χορό των τελειόφοιτων. Δεν θα αποφοιτήσει το 2017.

Leslie Hook

19.Θα παραιτηθούν το 2017 ο CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein ή ο αρχηγός της JPMorgan Chase, Jamie Dimon;

Όχι. Ο κ. Μπλάνκφαϊν και ο κ. Ντιμόν μοιάζουν ασφαλείς. Και οι δύο πέρασαν τον καρκίνο τα προηγούμενα χρόνια και επέστρεψαν στη δουλειά. Και φαίνεται να αγαπάνε τις δουλειές τους. Αν και ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έταξε στον κ. Ντιμόν πολιτικό διορισμό, ο δεύτερος δεν τσίμπησε. Στην Γκόλντμαν, το νούμερο δύο του κ. Μπλάνκφαϊν ήταν που προσεγγίστηκε από τον κ. Τραμπ και ο Γκάρυ Κον δεν έχασε την ευκαιρία. Ο κ. Μπλάνκφαϊν δεν πάει πουθενά.

Brooke Masters

20. Θα πτωχεύσει κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή Τράπεζα μέσα στο 2017;

Ναι, αν η πτώχευση περιλαμβάνει τη σωτηρία από την κυβέρνηση, μεταφορά των απωλειών σε μετόχους μέσω ενός κουρέματος ή κάποιος συνδυασμός των δύο. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες φέρουν το βάρος κακών χρεών που άφησαν πίσω οι τελευταίες κρίσεις και η νωθρή ευρωπαϊκή οικονομία δεν τους κάνει τη χάρη. Η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena κάθε άλλο παρά εξασφάλισε μια κρατική διάσωση το 2016. Άλλες ακροβατούν πάνω από το χάσμα, όπως η ισπανική Banco Popular, η πορτογαλική Novo Banco, ακόμα και η βρετανική Co-operative Bank.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook