Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μοναδική και όχι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Le Monde».

Ο κ. Ρομπάι, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο zougla.gr, έκρινε ότι η εκτίμηση που φαίνεται να κάνουν οι αγορές για την θέση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι «γελοία» και «προκαλεί κατάπληξη».

Από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, όπου αποφασίστηκε ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, τα κόστη δανεισμού στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν αυξηθεί με «τρόπο που προκαλεί κατάπληξη», ανέφερε, εξηγώντας ότι «λέω με τρόπο που προκαλεί κατάπληξη, διότι όλα τα βασικά μακροοικονομικά (στοιχεία) μοιάζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο», από αυτό που προεξοφλούν οι αγορές, γράφει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ισπανία και Ιταλία έγιναν εκ νέου σήμερα στόχος των αγορών, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών να παρέμβουν για να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Τα κόστη δανεισμού, ειδικότερα των δεκαετών ομολόγων των δύο κρατών, αυξήθηκαν σήμερα σε ύψη-ρεκόρ από την δημιουργία της ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη, «η σημερινή εκτίμηση των κινδύνων από τις αγορές δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα βασικά (μακροοικονομικά μεγέθη). . . είναι γελοίο το ότι η κατάταξη των CDS για τις χώρες αυτές τις εμφανίζει ως εάν να παρουσίαζαν πολύ αυξημένο κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χαρακτηρισμού από τους οίκους αξιολόγησης ως επιλεκτικής χρεοκοπίας τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, κ.λπ.) στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου έως κι σε ένα ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Ρομπάι ανέφερε ότι πρόκειται για μια περίπτωση «μοναδική, χωρίς προηγούμενο και περιορισμένη στην Ελλάδα».

Ακόμα, ανέφερε ο κ. Ρομπάι, «είναι κεφαλαιώδες να κρατάμε κατά νου ότι δεν υφίσταται κρίση του ευρώ. Από την οικονομική κρίση του 2008, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες ήλθαν αντιμέτωπες με μιαν αύξηση του δημόσιου χρέους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook