«Η Κρήτη μπορεί να γίνει πρότυπο στην εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και πιλότος εφαρμογής για την Μεσόγειο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης στο τηλεοπτικό συνεργείο του Γερμανικού κρατικού καναλιού ZDF που τον ακολούθησε στην Κρήτη προκειμένου να καλύψει την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στον τομέα της ενέργειας και τις δυνατότητες συνεργασίας με Γερμανικές επιχειρήσεις.

Θέλω να βεβαιώσω τους γερμανούς πολίτες, δήλωσε, πως σε μερικά χρόνια η Κρήτη θα είναι πρότυπο εφαρμοσμένης πράσινης ανάπτυξης γιατί εδώ οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία του περιβάλλοντος, έχουν τεχνογνωσία και θέλουν περισσότερο να αναπτύξουν εφαρμογές που θα βοηθήσουν και θα τονώσουν τον τουρισμό.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως η Κρήτη και η Ελλάδα μπορούν να έχουν μόνο όφελος από τις ΑΠΕ, αφού τώρα η Γερμανία ενδιαφέρεται να αγοράσει το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται εδώ από ΑΠΕ, γιατί οι πολίτες της θέλουν να προστατεύεται το περιβάλλον και είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

«Για το λόγο αυτό άλλωστε κλείνουν τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία και μέχρι το 2020 δεν θα λειτουργεί κανένα. Αυτή η ενέργεια θα αντικατασταθεί από τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που θα πάνε ρεύμα από την Κρήτη και άλλες περιοχές στην Γερμανία, με έργα μεγάλης εμβέλειας που θα αφορούν όλη την Ευρώπη και θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η Κρήτη με την μεγάλη ηλιοφάνεια και η Ελλάδα συνολικά, έχουν να διαδραματίσουν ένα κομβικό ρόλο σε αυτό. Ειδικά η Κρήτη όπου μπορεί με τα φιλοπεριβαλοντικά έργα στον τουρισμό να κερδίσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Υπάρχουν Γερμανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τον ήλιο της Κρήτης και αυτό θα προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», δήλωσε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στο Ηράκλειο και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας με τον Διευθυντή του κ. Κώστα Στεφανίδη καθώς και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, του οποίου ο ευρωβουλευτής εξήρε την προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης της Κρήτης και των επενδύσεων.

Μιλώντας στο Γερμανικό κανάλι ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφέρεια στο σύνολό της προσπαθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, λύνοντας προβλήματα γραφειοκρατίας.

Ακολούθησε επίσκεψη και συναντήσεις με στελέχη των εταιρειών Megatron και Πλαστικά Κρήτης Α.Ε. που έχουν σχέση με τις ΑΠΕ καθώς και επίσκεψη στο αιολικό πάρκο Βρουχά, το ξενοδοχείο Porto Elounda και επιχειρηματίες που έχουν σχέση με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, προκειμένου να διαπιστωθεί από το γερμανικό κανάλι το ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων για τις Α.Π.Ε.

Το ZDF έκανε δύο ρεπορτάζ. Το πρώτο θα μεταδοθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού με συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη θεαματικότητα δελτίου στη Γερμανία (έως 9 εκ. τηλεθεατές) και το δεύτερο σε εξειδικευμένη ενημερωτική εκπομπή του καναλιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook