Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας για τα προβλήματα της δακοκτονίας επισημαίνει τα εξής:

Η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 Α΄ 87 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης», πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά στοιχεία (κατάσταση του ελαιοκάρπου, δακοπληθυσμούς, καιρικές συνθήκες,  δειγματοληψίες κ.λ.π.) και τα οικονομικά στοιχεία του προγράμματος, προγραμματίζουν και πραγματοποιούν έγκαιρα τους απαραίτητους ψεκασμούς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ενεργός συμμετοχή των αγροτών και η σωστή ελαιοκομία.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο μας με αρ. πρωτ.: 2148/25984/5-03-2015  και ειδικότερα στο σημείο ΙΙΙ. Εφαρμογή των αρχών της Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης-Ν. 4036/2012 οι ψεκασμοί γίνονται μόνο όταν υπάρχουν όλα τα τεχνικά στοιχεία για την πραγματοποίησή τους και ο στόχος είναι  η ελαχιστοποίησή τους στο ύψος των εντελώς απαραίτητων στο σωστό χρόνο εφαρμογής για την αποτελεσματική προστασία της ελαιοπαραγωγής και πάντα τηρώντας τα αναφερόμενα στην Υ.Α. 8197/90920 ΦΕΚ 1883/2013/Β΄ για τις κατοικημένες περιοχές.

Το Υπουργείο μας κάθε χρόνο, έγκαιρα, εισηγείται τον προϋπολογισμό, την προμήθεια των υλικών δακοκτονίας και την κατανομή του εποχιακού προσωπικού.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2016 στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, εφαρμόστηκε όπως κάθε χρόνο. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος (με όριο ανοχής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών το 10%):

Π.Ε.    ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΟΝΙΜΗΣ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗΣ (%)
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ    6  (κατά Μ.Ο.)
ΛΑΣΙΘΙΟΥ    10  (κατά Μ.Ο.)
ΡΕΘΥΜΝΟΥ    6,2 (κατά Μ.Ο.)
ΧΑΝΙΩΝ           4,5 (μέγιστο)

Συνολικά το πρόγραμμα επιχορηγείται με 24.696.513€ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας σε 35 ελαιοκομικές Π.Ε. το έτος 2016. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι σταθερός στα 24.696.513€ από το έτος 2013 έως και το έτος 2016.  Το ίδιο σταθερός παραμένει και ο προϋπολογισμός για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Η εισφορά δακοκτονίας καλύπτει μέρος του ποσού της δαπάνης και όχι πάνω από 20%.

Για την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος, υπάρχει συνεργασία με τα σχετικά Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια που ασχολούνται με την καταπολέμηση του δάκου και ό,τι νεότερα επιστημονικά δεδομένα προκύπτουν τα εντάσσει στο πρόγραμμα βελτιώνοντας τη δολωματική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου, καθώς και με συνεργαζόμενους φορείς (Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Ανάπτυξης κ.α.) για την επίλυση θεμάτων επί των διαδικασιών του προγράμματος και πάντα σε συνεργασία με τις Δ.Α.Ο.Κ. των ελαιοκομικών Π.Ε. της χώρας.
1-3 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Δακοκτονίας με τη συμμετοχή των ελαιοκομικών Περιφερειακών Ενοτήτων και των συνεργαζόμενων για το πρόγραμμα Φορέων, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση του προγράμματος.
Οι παρουσιάσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας.

Τέλος το Υπουργείο μας πιστεύει ότι απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων (Υπηρεσίες και Φορείς) προκειμένου να οργανωθεί και εφαρμοστεί ορθά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα δακοκτονίας, προστατεύοντας την ελαιοπαραγωγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook