Η κυβέρνηση προσδοκά να σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συζητήσεις ανταλλαγής χρέους με τις τράπεζες, έτσι ώστε να τους αποστείλει λεπτομερή προσφορά για τους όρους συμμετοχής τους στα μέσα του μήνα και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή το Σεπτέμβριο, δήλωσαν την Τρίτη στo Reuters ελληνικές τραπεζικές πηγές.

Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει και το ύψος συμμετοχής των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Στόχος είναι να συμμετάσχει το 90% των ομολογιούχων, έτσι ώστε η συνεισφορά να ανέλθει συνολικά στα 50 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

«Περιμένουμε περίπου στα μέσα Αυγούστου να λάβουμε από το ελληνικό δημόσιο το μνημόνιο συναντίληψης (MOU) που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις διαδικασίες ανταλλαγής στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις και οι ζημίες στην κάθε τράπεζα», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος ελληνικής τράπεζας.

«(Το μνημόνιο) θα περιλαμβάνει επίσης και το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές τράπεζες όπως αναφέρει το in.gr, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του δημοσίου χρέους της χώρας, με την έκθεσή τους να υπολογίζεται στα 40 δισ. ευρώ περίπου.

«Θα μας δοθεί χρόνος 10-15 ημέρες για να το μελετήσουμε (το μνημόνιο) και να απαντήσουμε εάν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε, σε τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας και σε ποιο από τα τέσσερα σχήματα και να το στείλουμε πίσω υπογεγραμμένο», συμπλήρωσε η πηγή, τα λεγόμενα της οποίας επιβεβαιώθηκαν και από άλλα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το Reuters.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να ξεκινήσει η επίσημη περίοδος εγγραφής για συμμετοχή στην ανταλλαγή, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.